Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la alimentele consumate la masa de Paște: trebuie să avem grijă să nu facem excese
Că românul este gurmand din fire toată lumea o ştie, dar că mâncarea pe care o preferă este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă, puţini conştientizează. De Paște, pe fiecare masă se vor găsi preparatele tradiționale precum ouăle roșii, sărmăluțele, drobul și friptura de miel. Medicii trag semnale de alarmă, pentru ca masa de sărbători să fie un motiv de bucurie, nu unul de mers la medic.
Românii sunt gurmanzi din fire. Așa că de sărbători, masa trebuie să fie încărcată. Pe lista gospodinelor sunt drobul, friptura și ouăle roșii. Celor mai mulți dintre constănțeni le place să pregătească toate aceste bunătăți, acasă.
„Ouă roșii, cozonac, sarmale în foi de viță, friptura de miel, mai puțină, friptură de pui că e mai ușoară și o prăjitură cu foi, cu nuci, cu cremă. Deci mult”, spune o constănțeancă.
„De toate. Şi drob, şi friptură, şi ciorbă de miel. De toate”, spune o altă constănțeancă.
„Tradiţional. Miel, drob, care e preferatul meu, câteva ouă”, spune un constănțean.
Meniul este tradițional și cam tot românul îl respectă. Pentru cei care au ținut post însă, mâncarea de Paște s-ar putea să le pice cam greu.
De pe masa de Paște nu lipsește nici alcoolul. Oamenii sunt de părere că lângă bunătățile pregătite, merge și un pahar de vin bun.
„Un vin roșu merge oricând. Începem cu o țuiculiță, care și aia e favorita mea”, spune un constănțean.
„Am în portbagaj două cartoane pentru că vin musafiri. Am și alb, am și roșu ca să nu fiu refuzat de musafiri”, spune un alt constănțean.
Românii sunt obișnuiți cu mese copioase, de cele mai multe ori cu 4 feluri de mâncare, care se întind pe durata a câtorva ore. Medicii, însă, recomandă moderație și îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă la excesele alimentare, dar și la cantitatea de alcool.
„Recomandarea mea este să se înceapă cu cantități mici și cu un interval între alimentele pe care le punem pe masa de Paști, evitând abuzul. Este normal să ciocnim un ou, este normal să bem un pahar de vin, dar să ne rezumăm la atât. Altfel, în zilele de după sărbătoare, ne vom vedea la cabinet solicitând medicamente pentru a putea repara ce am stricat cu ocazia sărbătorilor”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
După mâncarea copioasă din această perioadă, puțină mișcare este binevenită. Sau măcar o plimbare, în aer liber.
Eveniment
Social
Externe
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

