dobroge.tv

Live

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la alimentele consumate la masa de Paște: trebuie să avem grijă să nu facem excese

27 aprilie 2021
Publicitate

Că românul este gurmand din fire toată lumea o ştie, dar că mâncarea pe care o preferă este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă, puţini conştientizează. De Paște, pe fiecare masă se vor găsi preparatele tradiționale precum ouăle roșii, sărmăluțele, drobul și friptura de miel. Medicii trag semnale de alarmă, pentru ca masa de sărbători să fie un motiv de bucurie, nu unul de mers la medic.

Românii sunt gurmanzi din fire. Așa că de sărbători, masa trebuie să fie încărcată. Pe lista gospodinelor sunt drobul, friptura și ouăle roșii. Celor mai mulți dintre constănțeni le place să pregătească toate aceste bunătăți, acasă.

Ouă roșii, cozonac, sarmale în foi de viță, friptura de miel, mai puțină, friptură de pui că e mai ușoară și o prăjitură cu foi, cu nuci, cu cremă. Deci mult”, spune o constănțeancă.

De toate. Şi drob, şi friptură, şi ciorbă de miel. De toate”, spune o altă constănțeancă.

Tradiţional. Miel, drob, care e preferatul meu, câteva ouă”, spune un constănțean.

Meniul este tradițional și cam tot românul îl respectă. Pentru cei care au ținut post însă, mâncarea de Paște s-ar putea să le pice cam greu.

De pe masa de Paște nu lipsește nici alcoolul. Oamenii sunt de părere că lângă bunătățile pregătite, merge și un pahar de vin bun.

Un vin roșu merge oricând. Începem cu o țuiculiță, care și aia e favorita mea”, spune un constănțean.

Am în portbagaj două cartoane pentru că vin musafiri. Am și alb, am și roșu ca să nu fiu refuzat de musafiri”, spune un alt constănțean.

Românii sunt obișnuiți cu mese copioase, de cele mai multe ori cu 4 feluri de mâncare, care se întind pe durata a câtorva ore. Medicii, însă, recomandă moderație și îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă la excesele alimentare, dar și la cantitatea de alcool.

Recomandarea mea este să se înceapă cu cantități mici și cu un interval între alimentele pe care le punem pe masa de Paști, evitând abuzul. Este normal să ciocnim un ou, este normal să bem un pahar de vin, dar să ne rezumăm la atât. Altfel, în zilele de după sărbătoare, ne vom vedea la cabinet solicitând medicamente pentru a putea repara ce am stricat cu ocazia sărbătorilor”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

După mâncarea copioasă din această perioadă, puțină mișcare este binevenită. Sau măcar o plimbare, în aer liber.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233