dobroge.tv

Live

Scade numărul de pacienți infectați cu COVID-19 în spitalele constănțene: aproximativ 20% dintre paturi sunt ocupate

14 mai 2021
Publicitate

Spitalele COVID din județul Constanța rămân, ușor-ușor, fără pacienți. Gradul de ocupare a paturilor este de aproximativ 20 la sută, spun autoritățile. O unitate medicală avea astăzi un singur bolnav infectat cu SARS-CoV-2. După mai bine de un an de zile, medicii pot răsufla cât de cât ușurați, însă rămân, totuși, în alertă: nu exclud un val patru al infectărilor. Așa că și oamenii sunt rugați să fie în continuare responsabili.

Avem un singur pacient azi. S-a externat. Erau doi, s-a mai externat unul”, a declarat dr. Aurel Trană, comandant Spitalul Militar Constanța.

Aceasta este situația de la Sistemul Modular de Izolare și Tratament din Constanța. Unitatea medicală a fost instalată de Armată pe Stadionul Portul anul trecut, la debutul pandemiei.

Spitalul Modular poate trata până la 56 de pacienți diagnosticați cu forme ușoare și medii de COVID-19.

Însă nu a mai funcționat la capacitate maximă din iarnă, spun medicii. Singurul pacient pe care îl mai găzduiește acum se află într-o stare bună și nu este exclus să plece acasă cât de curând. Puțini bolnavi sunt și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare. Din 100, doar șase paturi sunt ocupate în prezent, conform datelor oficiale. În ultimele luni, aici au fost tratați o mulțime de pacienți. Printre ei, și Valentin.

În luna septembrie am fost internat două zile la Spitalul Palazu Mare. M-am dus la spital pentru că mă simțeam rău și am considerat că am nevoie de ajutorul medicilor”, spune Valentin, fost pacient COVID-19.

Și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța a scăzut numărul bolnavilor de COVID-19. Dacă înainte se internau și 10-12 persoane zilnic, de ceva vreme unitatea primește cel mult doi pacienți într-o zi. Pericolul însă nu a trecut de tot, spun medicii.

Cazurile severe încă nu au scăzut și trebuie să avem mare grijă. Și ăsta este un apel la populație ca în momentul în care apar simptome trebuie să vină totuși la spital. Acum avem locuri. Înainte de Paști aveam spitalul aproape plin, în continuare am externat foarte mult”, a declarat dr. Irina Dumitru, medic infecționist SCBI Constanța.

La ultima raportare a autorităților sanitare, 37 de paturi erau ocupate, dintr-un total de 140, câte sunt la Spitalul de Infecțioase.

Este o situație neașteptat de bună! Avem o scădere la un moment la care speram să se întâmple acest lucru. E o surpriză plăcută pentru că este un număr mic de cazuri noi. Se epuizează și cazurile de decese”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic infecționist SCBI Constanța.

La fel se întâmplă și în celelalte unități medicale COVID din județul Constanța. De la o zi la alta, în ultima perioadă, a scăzut numărul bolnavilor tratați în spitale.

Gradul de ocupare a paturilor COVID din spitale este cu puțin peste 20%. Trendul este unul în scădere. Același trend se înregistrează și în ceea ce privește ocuparea paturilor ATI”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Concret, vineri dimineață, la secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă doar 15 din cele 55 de paturi erau ocupate. După mai bine de un an de zile de luptă cu pandemia, medicii răsuflă cât de cât mai ușurați.

În mod decisiv a contribuit vaccinarea, în mod cert, dar nu numai vaccinare. Și regulile de protecție, portul măștii au fost înțelese și au fost respectate mai bine. Dar nu excludem nici varianta ca virusul inițial să-și fi schimbat cumva comportamentul, adică să se fi epuizat cumva”, a mai declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic infecționist SCBI Constanța.

În spitalele din județul Constanța există 622 de paturi destinate bolnavilor de COVID. Cea mai recentă raportare arată că doar 106 dintre ele erau ocupate. Autoritățile rămân în alertă și nu exclud un val patru al infectărilor, iar oamenii sunt sfătuiți să se comporte în continuare responsabil.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233