dobroge.tv

Live

Criză de euthyrox şi la Constanţa. Situaţie disperată pentru mii de bolnavi: "Am obosit căutând"

16 iunie 2020
Publicitate

Sunt luni de zile de când oamenii se plâng că Euthyrox-ul se găsește foarte greu, spre deloc, în aproape toată țara. Cei care au probleme cu tiroida trebuie să facă un adevărat periplu prin farmacii, pentru a reuși să își cumpere medicamentul. Și cum mulți nu reușesc, au ajuns să apeleze la cunoștințe din străinătate. Cel puțin asta reiese din grupurile de Facebook, unde constănțeni și nu numai își spun of-urile cu privire la criza Euthyrox-ului, încercând să rezolve cumva situația.

Nu mai este o noutate pentru nimeni că medicamentul pentru tiroidă se găsește foarte greu. Stocurile din farmacii, și așa insuficiente, se epuizează pe repede-nainte. Autoritățile cunosc situația și susțin că producția de medicament a fost mărită cu 20% tocmai pentru a acoperi cererea de pe piață. 

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, problema ar fi din cauza unui blocaj care se produce la nivelul importului de euthyrox. Până la o rezolvare concretă, criza se adâncește. Iar oamenii care depind de medicament încearcă să se descurce așa cum pot. În mediul online, de pildă, au început să apară și acuzațiile.

 „În căutările mele prin farmacii după Euthyrox, am fost pusă în fața următorului fapt: Intru în farmacie la sigur, știind că are Euthyrox. Cu 10 minute înainte, întâmplător, mă întâlnesc cu o fostă colegă și mi-a spus că vine de la farmacie de unde luase Euthyrox. Deci la diferență de 10 minute intru și eu, întrebând dacă mai au medicamentul respectiv. Farmacista, după câteva secunde de ezitare, îmi spune că n-au mai primit de 2 săptămâni!!! Atunci n-am mai rezistat și i-am spus că în urmă cu 10 minute a cumpărat o doamnă două folii de 100, bineînțeles pe bază de rețetă, la fel având și eu. (...) Am obosit căutând Euthyrox și primind același răspuns negativ în condițiile în care sunt trecută pe liste. Noroc că am întâlnit și persoane pe Facebook ce m-au ajutat cu câte o folie când am avut nevoie și le mulțumesc!”, se plânge o constănțeancă. 

Și tot prin intermediul Facebook-ului, femeia a primit și soluții. Persoanele care se confruntă cu această criză susțin că mai repede fac rost de medicament din străinătate. 

„Din Spania am primit de la o prietenă 3 cutii. Acolo dau și fără rețete!” 

 „Dacă aveți cunoștințe în Germania, puteți ruga să vă ia. Soțul meu a reușit să îmi ia, dar avea poză cu rețeta” 

 „Soțul meu mi-a luat din Italia” 

 „Eu cunosc pe cineva care a comandat din Austria cu 90 de lei. Vă pot da număr de telefon să discutați”, sunt câteva dintre comentariile din mediul online.  

Bolnavii de tiroidă sunt dependenți de substanța activă din Euthyrox, iar prin neadministrarea medicamentului aceștia suferă de tulburări ale echilibrului, insuficență cardiacă și creșterea colesterolului. Cei care nu își iau dozele necesare de medicament pot avea probleme cu depresia, anxietatea, ori pot suferi modificări de greutate sau de reglare a temperaturii corporale.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233