dobroge.tv

Live

Patru spitale din județul Constanța au ieșit din circuitul COVID

15 iunie 2021
Publicitate

Patru din șase spitale din județ și-au deschis din nou ușile pentru pacienții care suferă și de alte afecțiuni. De câteva zile, aceste unități medicale și-au reluat activitatea normală în urma scăderii numărului cazurilor de infectări pe raza județului. Și la celelalte două spitale care încă funcționează în regim COVID, situația este una bună. Acolo sunt ocupate doar 10, respectiv 9 paturi dintr-un total de 290 disponibile și cât de curând s-ar putea să primească bolnavi non-COVID.

Din cauza numărului mare de infectări, spitalele au funcționat cu restricții în ultimul an. Acest lucru i-a afectat pe pacienții care suferă de alte boli și care au necesitat intervenții chirurgicale și tratamente pentru diferite afecțiuni. Mai mult, unii constănțeni recunosc că au evitat mersul la medic în unitățile de stat de teama infectării cu SARS-COV2.

A fost mai greu pentru că diagnosticul meu presupune urmărirea periodică a afecțiunii și am avut nevoie să fac investigații și pentru că spitalul funcționa în regim COVID, nu am putut ajunge să fac aceste investigații și mi-a fost foarte greu”, a declarat Cătălina Petcu, bolnav.

Cu atât mai bine că atunci mai multă frică aveai”, spune o constănțeancă.

Însă, încet-încet situația se îmbunătățește, iar spitalele care funcționau în totalitate în regim COVID au început să-și reia activitatea normală și să trateze și alți pacienți. De pildă, personalul de la Spitalul Militar Modular a fost alocat activităților ce țin de vaccinare.

Pentru că numărul persoanelor care au nevoie de îngrijiri medicale a scăzut considerabil, patru din cele șase spitale din județ au ieșit din circuitul COVID. În ceea ce privește Spitalul Militar Modular amplasat pe stadionul „Port”. Propunerea pentru acesta este să rămână în conservare.

Și la unitățile medicale care încă funcționează ca spitale COVID situația este una optimistă, cu puțini pacienți internați. Potrivit ultimelor raportări ale autorităților sanitare, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța sunt ocupate 10 paturi din 140 disponibile.

Am primit și un ordin de deschidere a spitalului pentru celelalte boli infecțioase care până acum au fost tratate la alte spitale: la Spitalul Județean sau la Spitalul Militar și sperăm să ne închidem cât mai curând circuitele pentru că ne trebuie circuite noi să împărțim spitalul în două: COVID și non-COVID și să internăm și celelalte boli infecțioase”, a declarat dr. Irina Dumitru, medic infecționist

Situația este similară și la Spitalul Municipal Medgidia, unde mai sunt internați doar 9 pacienți cu COVID-19. Autoritățile sanitare vor decide dacă și când unitatea medicală va putea reveni la normal.

DSP-ul către Minister și rămâne să o prezint zilele acestea și să vedem ce se hotărăște. Asta ține și de cât poate un spital să asigure circuite viabile”, a declarat Eugen Aglițoiu, manager Spitalul Municipal Medgidia.

Chiar dacă raportările oferă date îmbucurătoare, autoritățile îndeamnă în continuare la imunizare.

Trebuie să tragem și un semnal de alarmă în ceea ce privește responsabilitatea noastră, astfel încât, ceea ce a fost din punct de vedere pandemic, să nu se mai repete. Pentru aceasta avem o singură soluție: vaccinarea. Și vaccinarea nu este o activitate care să rămână doar atribut a altora, care să se vaccineze pentru noi. Trebuie să fie atributul și responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța

Iar ceea ce s-a întâmplat nu a fost deloc ușor pentru cadrele medicale. La sfârșitul anului trecut, de pildă, se înregistrau aproape 1.000 de cazuri noi pe zi. Spitalele erau atunci supra-solicitate.

În acel moment, erau internate 522 de persoane, iar la nivelul județului Constanța existau 607 paturi pentru tratarea bolnavilor COVID-19”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Cel două unități medicale din Constanța care încă tratează bolnavi COVID au împreună o capacitate de 290 de paturi.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233