dobroge.tv

Live

Două medicamente anticoagulante lipsesc din farmaciile din Constanța

21 iulie 2021
Publicitate

Clexane şi Fraxiparine, sunt alte două medicamente care lipsesc din farmacii. Acestea sunt anticoagulante și sunt folosite pentru tratarea și prevenirea cheagurilor de sânge, inclusiv cele din timpul sarcinii. De asemenea, medicamentele sunt extrem de importante și în tratamentul post-COVID. Ele nu se mai găsesc de câteva luni bune, iar farmaciștii spun că zilnic au pacienți care solicită cel puțin unul dintre cele două anticoagulante.

Anticoagulantele Clexane și Fraxiparine acţionează pe două căi. Pe de-o parte, previn creșterea cheagurilor de sânge deja formate, ajutând organismul să le distrugă, iar pe de alta, preîntâmpină formarea unor cheaguri noi de sânge.

Cheagurile de sânge se pot forma la persoanele cărora li s-a efectuat o intervenţie chirurgicală sau la pacienţii cu risc medical crescut, cum ar fi insuficienţă respiratorie, infecţii respiratorii sau insuficienţă cardiacă, imobilizați la pat datorită unei boli acute sau spitalizaţi în unităţi de terapie intensivă.

Deși importante pentru tratamentul mai multor afecțiuni, de la începutul pandemiei și până în prezent, aceste două medicamente lipsesc sau sunt deficitare. Farmaciștii spun că se lovesc de cereri în fiecare zi și că de cele mai multe ori trebuie să refuze pacienții. Oferă și o explicație pentru această situație.

Să știți că au început să fie deficitare de fapt de la începutul pandemiei pentru că au fost introduse în schema pentru COVID. Au fost redirecționate mai mult către spitale și mai puțin, să zicem, spre farmaciile cu circuit deschis”, a declarat Andreea Băcuță, farmacist.

Farmaciștii încearcă să ajute cât mai mulți pacienți, tocmai de aceea întocmesc liste de așteptare și fac comenzi pentru a rezolva cererile în câteva zile.

Reporter: Există înlocuitor pentru ele?

Andreea Băcuță, farmacist: Nu, din păcate nu există. Pacienții care vin în farmacie și solicită acest tratament, dacă nu este o urgență îi trecem pe o listă de așteptare și ulterior comandăm. Facem o comandă justificată la distribuitori.

Cele două anticoagulante nu sunt singurele medicamente deficitare din ultima perioadă. Oamenii se plâng că au făcut rost mai greu de anumite pastile.

Spre exemplu mama mea are un tratament cu un medicament care se numește Exforge și se găsește mai greu. Trebuie să fac comandă și vine după două-trei zile, când sunt sunată să îl ridic. Este chiar un medicament care se găsește mai greu”, spune o constănțeancă.

S-a întâmplat acum niște luni de zile cu Euthyrox-ul pentru glanda tiroidă. S-a întâmplat să nu existe vreo șase-opt luni, s-a mai întâmplat cu medicament de diabet să nu fie”, spune un constănțean.

Are cancer și câteodată medicamentele scumpe vin mai greu sau vin prin comandă. Asta a fost. Deci s-a întârziat un pic, dar dacă s-a făcut comandă, a venit”, spune o constănțeancă.

Clexane a fost fabricat pentru prima dată în 1981 și aprobat pentru uz medical în 1993. Se află pe lista Organizației Mondiale a Sănătății cu medicamente esențiale și reprezintă unul dintre cele mai sigure și eficiente medicamente necesare într-un sistem de sănătate.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233