dobroge.tv

Live

Începe vaccinarea antigripală. Primele 20.000 de doze au ajuns la DSP Constanța și urmează să fie distribuite către medicii de familie

19 octombrie 2021
Publicitate

SARS-CoV-2 nu este singurul virus care să-i îngrijoreze pe constănțeni. Din toamnă, odată cu începerea sezonului rece, apar și virozele gripale. Iar în condițiile în care simptomatologia celor două boli este foarte asemănătoare, sfatul specialiștilor este ca oamenii să se vaccineze. Din păcate, sunt constănțeni care se cred imuni. La Direcția de Sănătate Publică au ajuns primele 20.000 de doze și s-a început distribuirea lor către medicii de familie.

Sezonul gripal se apropie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre constănțeni au înțeles importanța imunizării și se vaccinează an de an. Cea mai bună variantă de a ne feri de îmbolnăvire, indiferent că vorbim de COVID 19 sau gripă, este să ne protejăm, să avem o igienă corespunzătoare și să evităm spațiile aglomerate.

Constănțeancă: Antigripal? Da, o să mă vaccinez că mă vaccinez în fiecare an. În luna octombrie de obicei vin vaccinurile

Reporter: Este important să ne vaccinăm?

Constănțeancă: Normal, eu m-am vaccinat și pentru coronavirus.

Aștept de la medicul de familie să mă anunțe ca să-mi facă și antigripalul. Ce se întâmplă, de trei ani de zile nu am mai fost vaccinat deloc”, spune

Însă nu toți sunt pro vaccinare. Unii sunt de părere că serul administrat este inutil, alții spun că nu s-au îmbolnăvit până acum și nu au nevoie de imunizare.

Nu m-am vaccinat și nici n-o să mă vaccinez”, spune o constănțeancă.

N-am vrut că am fost sănătoasă până acum dar văd că, la cum se anunță, mai bine să ne vaccinăm”, spune o constănțeancă.

Gripa se poate transmite foarte ușor de la o persoană la alta, fie prin tuse sau strănut, fie prin atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate cu virusuri gripale. La cabinetele medicilor de familie există deja un număr foarte mare de cereri pentru vaccinul antigripal.

Important este să o facă repede, acum în luna octombrie și noiembrie pentru a împiedica deja instalarea virusului gripal în populație. Întotdeauna când se face devreme, spre începutul toamnei, în timpul toamnei, eficacitatea este mult mai mare și oamenii nu se îmbolnăvesc”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Însă dozele necesare nu au ajuns încă la toate cabinetele. Unii dintre medici au reușit să primească o parte din doze asta după ce în ultimele zile au contactat Direcția de Sănătate Publică în mai multe rânduri.

Am primit doar dozele pentru copii deocamdată. Dozele pentru adulți încă nu le-am primit, dar probabil că urmează în următoarea tranșă să primim și dozele pentru adulți”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, distribuirea dozelor se va realiza în perioada următoare către toate cabinetele de medicină generală care au solicitat acest lucru.

DSP Constanța a primit o primă tranșă din vaccinul antigripal. Vorbim de aproximativ 20.000 de doze”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Specialiștii recomandă ca vaccinarea să înceapă după 15 octombrie, pentru ca imunizarea să dureze până la sfârșitul sezonului rece, în martie. Vaccinul antigripal are patru tulpini și în farmacie costă 55,5 lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233