dobroge.tv

Live

Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța a început procedurile pentru ca unitatea medicală să poată fi redeschisă

19 octombrie 2021
Publicitate

Constanța a rămas fără Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cel puțin momentan. După ce unitatea medicală a luat foc, personalul medical a fost detașat către alte unități medicale. În urmă au rămas doar saloanele goale și o secție arsă care arată ca într-un film de groază. De fiecare dată când pășesc în clădirea pustie, medicii și asistentele se întreabă când vor putea reveni aici la muncă. Aceștia cer autorităților să redeschidă mai repede Spitalul de Boli Infecțioase. De cealaltă parte, managerul unității, dar și municipalitatea susțin că în acest moment se fac toate demersurile pentru a obține avizele necesare legale pentru ca unitatea medicală să poată primi din nou pacienți.

Au trecut aproape trei săptămâni de la incendiul care a izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Imaginea unității medicale pare desprinsă dintr-un film de groază. Saloane pustii, pereți arși și nici urmă de pacienți.

Aceste saloane, după cum se vede, nu au fost afectate de incendiul care a avut loc în Terapie Intensivă”, a declarat dr. Ana Maria Iancu, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța nu înțeleg de ce nu se pot întoarce la muncă în unitatea sanitară, având în vedere că, spun ele, restul secțiilor sunt funcționale.

Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța i s-a ridicat de către DSP autorizația de funcționare. La acest moment este funcțională numai secția Spitalizare de și Centrul Antirabic”, a mai declarat dr. Ana Maria Iancu, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Însă, legea spune că pentru ca spitalul să-i poată primi în siguranță pe pacienți și angajați sunt necesare mai multe avize. Conducerea instituției afirmă că a început procedurile pentru ca spitalul să poată fi redeschis.

Suntem într-un proces de reevaluare a clădirii, astfel încât să putem să funcționăm în siguranță în continuare. Se evaluează structura de rezistență, sunt proiecte de verificare a instalațiilor electrice, sanitare, proiect pentru siguranța la incendii”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager interimar al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Spitalul nu funcționează în momentul de față, iar medicii cer autorităților sprijin și investiții.

Același lucru solicită și cadrele medicale. Acestea și-ar dori ca autoritățile locale să intervină cât mai urgent. Primarul orașului, Vergil Chițac a publicat pe pagina sa de socializare un mesaj prin care anunța personalul instituției sanitare că va face tot ce este posibil pentru a veni în sprijinul lor.

Voi exprima disponibilitatea Primăriei de a aloca fonduri pentru deschiderea părții neafectate a spitalului, pentru că înțelegem urgența și necesitatea unor paturi suplimentare. De asemenea, vom contacta un specialist în vederea efectuării unei evaluări care să ne arate ce să achiziționăm și ce categorii de lucrări trebuie să facem. Însă voi avea nevoie și de o decizie a Consiliului de Administrație al spitalului, dacă se va considera că aceasta este calea de acțiune” a spus primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac la 17 octombrie 2021.

La ora actuală, personalul medical al unității sanitare care a luat foc la începtul lunii octombrie lucrează în alte spitale din județ. Însă, doar o parte dintre medici, asistente și infirmiere tratează pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Am reușit detașarea a 100 de persoane, fiind cadre medicale cu experiență bogată în îngrijirea pacienților cu COVID”, a mai declarat dr. Claudia Cambrea, manager interimar al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Noi am făcut demersul către conducerea spitalelor, mai ales către cele care tratează bolnavi COVID, ca să preia prin detașare. Dacă discutăm de transfer, atunci înseamnă că spitalul nu poate să-și recupereze personalul după ce vor redeschide unitatea”, a declarat Nicolae Manea, președintele Sindicatului SANITAS Constanța.

Din cei aproximativ 270 de angajați, există și persoane care nu au fost detașate la nici o unitate sanitară, susțin unii medici.

Se pune însă problema întregului personal care nu a fost detașat până la acest moment, fiind vorba de 102 angajați permanenți, precum și de situația celorlaltor angajați pe perioadă determinată, respectiv 64 de angajați”, a mai declarat dr. Ana Maria Iancu, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Și constănțenii așteaptă o rezolvare cât mai rapidă. Aceștia sunt de părere că orașul lor nu poate rămâne fără un spital unde pacienții cu boli infecțioase ar putea fi tratați.

Să se rezolve cât mai rapid, cât mai repede situația pentru că suntem un oraș mare, cazurile sunt foarte multe”, spune un constănțean.

Ce să spun despre așa ceva. Nu funcționează pentru că s-a întâmplat nenorocirea. Cine e de vină, nu se știe. Autoritățile trebuie să facă mai mult decât fac”, spune un alt constănțean.

La cum merge în România, văd că nu se mișcă absolut nimic”, spune un alt constănțean.

Personalul medical își pune bazele în autoritățile constănțene. Abia așteaptă momentul în care își vor putea relua activitatea așa cum obișnuiau să o facă până acum. Sănătatea pacienților stă în mâinile lor iar acesta este motivul principal pentru care nu își pierd speranța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233