dobroge.tv

Live

Medicament esențial pentru epilepsie, de negăsit în farmaciile constănţene

17 noiembrie 2021
Publicitate

Un medicament esențial pentru copiii cu epilepsie lipsește de luni întregi. Este vorba despre Frisium, pastilele care îi ajută pe cei mici să controleze crizele epileptice. În farmaciile din Constanța nu se găsește deloc, iar părinții sunt disperați. Mai mult, unii dintre aceștia fie apelează la rudele care sunt în străinătate, fie le procură singuri din alte țări. Aproximativ 65 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală.

Epilepsia este cauzată de o explozie de activitate electrică intensă, ce apare brusc la nivelul creierului.Boala se manifestă prin convulsii, episoade scurte de mișcare involuntară ce pot implica o parte a corpului sau întregul corp, uneori fiind însoțite de pierderea cunoștinței.

Frisium este un medicament antiepileptic, folosit pentru stoparea crizelor de epilepsie. În lipsa lui, aceste crize devin incontrolabile pentru copii.

„Tratamentul având rolul de a preveni apariția acelor crize. Sigur că mai există decompensări ale bolii și după o anumită perioadă de timp mai apar crize. Sigur că acești pacienți nu sunt întotdeauna liniștiți că viața lor decurge normal, pentru că trăiesc totuși sub amenințarea acestor crize care pot apărea oricând”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

În ultimii ani însă, dacă tratamentul este corect administrat și respectat se pot preveni aceste crize. Din nefericire, unul dintre medicamentele esențiale pentru această afecțiune la copii lipsește din farmacii de luni de zile. La nivel național, părinții sunt disperați și încearcă să facă rost de acesta, întrebând atât pe site-ul Ministerului Sănătății, cât și pe rețelele sociale.

„Da, am câteva cazuri de pacienți înscriși pe lista mea, care suferă de epilepsie și în ultimele luni, cred că anul acesta, sau în ultimele opt luni, am scris rețete pentru acești copii, ai căror părinți încearcă să le procure din străinătate. Medicamentul lipsește momentan”, a mai declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Situația este similară și în farmaciile din Constanța. Echipa Dobrogea TV a intrat în câteva puncte farmaceutice și a întrebat de aceste medicamente. Răspunsul a fost negativ de fiecare dată. Farmaciștii spun că deși primesc destul de des cereri pentru aceste pastile, nu există nicio șansă să le fie onorate comenzile deoarece nu există stocuri la producător.

Reporter: Găsesc la dumneavoastră Frisium de 10 miligrame?

Reprezentant farmacie: Nu, nu mai am deloc de trei-patru luni. Depozitul de la care luăm, importatorul nu mai importă.

Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233