dobroge.tv

Live

Dulciurile, pe cât de gustoase, pe atât de periculoase. Medicii trag un semnal de alarmă: „Toți copiii au glicemii mari”

09 decembrie 2021
Publicitate

Ciocolată, cozonac, prăjituri și turtă dulce. Dulciurile sunt prezente în fiecare casă, mai ales acum de sărbători. Sunt bucuria celor mici și nu lipsesc nici din cadourile de sub brad. Medicii ne îndeamnă, însă, să nu facem excese, căci aceste bunătăți, pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de dăunătoare pentru sănătate.

Reporter: Ce îți place cel mai mult să mănânci?

Băiețel: Ciocolată.

Este o întrebare la care majoritatea micuților ar oferi același răspuns. Cei mai mari consumatori de dulciuri sunt copiii și tinerii. De mici, de când le descoperă pentru prima dată, ei devin fanii acestor bunătăți. Unii părinți încearcă să le facă cunoștință micuților cu aceste alimente dulci, cât mai târziu posibil.

Mamă-sa nu le dă cât vor ei, că nu le face bine așa că după ce mănâncă neapărat mâncare, la care fac mofturi la legume, le dă desert”, spune o bunică.

În perioada sărbătorilor, mulți dintre noi suntem tentați să consumăm mai multe dulciuri ca de obicei, mai ales că din pachetele cu cadouri acestea nu lipsesc.

Mănâncă mai mult, vă dați seama că au primit destule, moșul a fost darnic”, mai spune bunica.

În orice caz, mănâncă. Are multă grăsime pe el”, spune o constănțeancă.

În România, un copil din patru are probleme de greutate, iar unul din zece suferă de obezitate.

Potrivit unui studiu recent, 65% dintre copiii cu vârsta până la 14 ani consumă zilnic dulciuri. Mai mult decât atât, 22% dintre părinți admit că micuții lor consumă produse care conțin zahăr de cel puțin două-trei ori pe zi.

Atenție, însă! Pe cât sunt de gustoase, pe atât pot fi de periculoase, consumate în exces, ele cauzează afecțiuni grave.

De cele mai multe ori, după valoarea de 100, începi să-ți pui problema unei hiperglicemii, chiar dacă nu îți pui problema unui diabet. Și toți copiii au glicemii mari, deci înseamnă că mănâncă mult mai mult decât au nevoie. Există două riscuri: să deteriorăm metabolismul glucidic și lipid al corpului și pe de altă parte să ne îngrășăm sau să se îngrașe copiii, pentru că consumă mai mult decât e nevoie și nu fac efort fizic”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Specialiștii recomandă moderație în consumul de dulciuri, precum și înlocuirea, pe cât posibil, a produselor industriale cu cele făcute artizanal din ingrediente naturale.

Să încercăm să introducem fructele preferate atunci când apare pofta de dulciuri. Să creștem aportul de lichide, în special apă, ceaiuri în această perioadă și cât ne permite timpul să încercăm variante sănătoase, din făină integrală, fructe, făcute în casă, chiar împreună cu cei mici”, a declarat Crina Cujereanu, nutriționist.

Medicii amintesc ca mai ales acum, în perioada sărbătorilor, când avem la dispoziție mai multe dulciuri decât de obicei, să nu facem excese.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233