dobroge.tv

Live

ROMÂNIA. Termenul pentru doza booster a vaccinului anti-COVID, redus de la 6 la 4 lunI

ROMÂNIA. Termenul pentru doza booster a vaccinului anti-COVID, redus de la 6 la 4 lunI
13 ianuarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi, devansarea dozei de booster, de la şase luni la patru luni, iar această modificare va fi disponibilă din data de 17 ianuarie.

"Toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza de booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere - dacă vreţi - a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron. De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare", a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Şeful CNCAV a adăugat că, din punct de vedere al efectului imunologic, prin administrarea mai devreme de patru luni "se pierde efectul de booster real" al dozei de vaccin asupra răspunsului imun.

"Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Practic, de luni, toate persoanele care au minim patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici toate persoanele de peste 12 ani", a spus el.

Medicul militar le-a recomandat persoanelor vulnerabile şi celor cu afecţiuni cronice să efectueze această doză de booster, deoarece datele indică "o protecţie suplimentară faţă de formele grave care necesită spitalizare şi faţă de riscul de deces".

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că persoanele care la prima schemă de vaccinare au primit un vaccin pe bază de ARN mesager vor putea opta doar pentru un vaccin similar. De asemenea, cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor putea opta pentru unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager.

"Singura diferenţă este la peroanele care au primit o doză de vaccin Johnson & Johnson, care pot opta la booster, la cerere, pentru a efectua acelaşi tip de vaccin, adică Johnson. Recomandarea noastră fermă este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la booster (...) pentru că efectul imunogen este superior", a explicat el.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233