dobroge.tv

Live

Medicii constănțeni trag un semnal de alarmă: Atenție la excesele alimentare şi de alcool în perioada sărbătorilor pascale

18 aprilie 2022
Publicitate

Ouăle roșii, friptura de miel, drobul, sărmăluțele și cozonacul sunt doar câteva dintre preparatele care se vor găsi pe orice masă de Paște. Cu toate că așteptăm cu nerăbdare să gustăm din toate aceste bunătăți, trebuie să avem grijă să nu facem excese. Nu am vrea ca bucuria sărbătorilor pascale să se transforme într-o stare de rău fizic. Medicii trag un semnal de alarmă și recomandă moderație.

Românii sunt gurmanzi din fire. Așa că de sărbători, masa trebuie să fie încărcată. Pe lista gospodinelor sunt drobul, friptura și ouăle roșii. Celor mai mulți dintre constănțeni le place să pregătească toate aceste bunătăți, acasă.

Păi o să mă străduiesc să fac un drob. Am luat verdețurile, o friptură de porc că miel nu ne permitem, cozonac, pască, prăjituri, facem cât putem”, spune o constănțeancă.

Miel o să fie, cât de cât, puțin. În rest drob, cozonaci și ouă”, spune un constănțean.

De pe masa de Paște nu lipsește nici alcoolul. Oamenii sunt de părere că lângă bunătățile pregătite, merge și un pahar de vin bun.

O țuică înainte de masă, după un pahar de vin că ăla merge și la o friptură și altceva..desertul mai târziu”, spune un constănțean.

Păi cum să nu pun, dacă pun un păhărel de vin și unul de țuică, îl iau și pe nea Eugen și bem împreună”, spune un alt constănțean.

Meniul de Paști este tradițional și cam tot românul îl respectă. Pentru cei care au ținut post însă, mâncarea s-ar putea să le pice cam greu.

Românii sunt obișnuiți cu mese copioase, de cele mai multe ori cu patru feluri de mâncare, care se întind pe durata a câtorva ore. Specialiștii recomandă moderație și îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă la excesele alimentare.

„Într-adevăr, trecerea de la regimul de post la regimul cu carne trebuie făcută treptat, astfel încât să nu ni se facă rău. Adică după ce am ținut post șase săptămâni, să ne apucăm să mâncăm patru ouă în prima zi sau cinci ouă și să mâncăm și friptură, și copane, și ciorbă nu este bine”, a declarat dr. Mihaela Iftene, nutriționist.

Cadrele medicale s-au obişnuit. An de an, sute de persoane ajung la urgenţă cu afecţiuni gastrointestinale.

Abuzurile alimentare însoțite de alcool pot determina pancreatite fulgerătoare care sunt boli grave, nu mai vorbim de crizele de stomac, de gastrite, de ulcere, de colicile biliare și toată pleiada de boli care ne duc la urgență în zilele de sărbătoare”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

După mâncarea copioasă din această perioadă, puțină mișcare este binevenită. Sau măcar o plimbare, în aer liber.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233