dobroge.tv

Live

Au apărut primele cazuri de gripă la Constanța. Medicii recomandă imunizarea și purtarea măștii de protecție

18 aprilie 2022
Publicitate

Au apărut primele cazuri de gripă la Constanța după o bună perioadă de timp în care am fost feriți de această infecție respiratorie. După ridicarea restricțiilor, virusul gripal a început să se răspândească, asta în timp ce dozele de vaccin expiră în depozite. Medicii recomandă imunizarea, dar și purtarea măștii de protecție la interior.

Primele cazuri de gripă și-au făcut apariția și la malul mării. Dacă tot sezonul rece nu a fost confirmat niciun constănțean infectat cu virusul gripal, acest lucru se întâmplă acum, în luna aprilie, fapt neobișnuit pentru această perioadă, spun autoritățile sanitare.

De la începutul sezonului, au fost confirmate, pe raza județului Constanța, patru cazuri de gripă”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Însă, acestea sunt doar cazurile raportate. Pe lângă ele, există numeroase persoane care suferă la domiciliu și care sunt tratate simptomatic, fără a li se face un test în prealabil. Dacă pentru testele rapide care depistează COVID-19 a fost un interes sporit pe toată durata pandemiei, nu putem spune același lucru despre cele de gripă. De pildă, la o farmacie din Tomis III, 50 de astfel de produse au expirat pentru că nu au fost achiziționate.

În ultima perioadă noi am avut disponibilitate pentru aceste teste antigripale, însă cerere prea puțină”, a declarat Elena Ciciu, manager farmacie.

Medicii spun că numărul cazurilor de gripă a crescut exact acum, primăvara, pentru că oamenii nu au mai respectat nicio regulă de igienă impusă de pandemia de coronavirus.

Brusc, toată lumea a scos măștile, copiii în colectivitate nu mai poartă măști, în magazine, în supermarket-uri nu se mai poartă nicăieri măști. Sigur că după doi ani de purtat masca, când organismul nu a venit în contact cu tot felul de virusuri respiratorii, acum avem o explozie de infecții respiratorii”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Nici campania de vaccinare antigripală nu a avut aceleași rezultate ca în anii anteriori. Ministerul Sănătății a cumpărat mai puține doze de vaccin pentru persoanele la risc în toamna anului 2021 - doar două milioane, față de trei, câte au fost achiziționate în 2020.

Județul nostru a recepționat pentru acest sezon 132.425 de doze de vaccin antigripal. Până în acest moment, s-au vaccinat peste 110.000 de persoane”, a mai declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Ceea ce înseamnă, că peste 22.000 de doze au rămas nefolosite. Unii constănțeni, deși se încadrează în grupele de risc și beneficiază de vaccinare gratuită, au ales să nu se imunizeze. O parte dintre oameni nu au făcut-o niciodată, iar alții au preferat să-și administreze doar serul anti-COVID-19.

Până a început pandemia, m-am vaccinat. După aceea, am făcut alea trei vaccinuri pentru virusul ăsta”, spune o constănțeancă.

Nu, nu. Nu m-am vaccinat de gripă deloc. Niciodată”, spune un constănțean.

Cei care nu au făcut-o până acum și doresc, se pot vaccina în continuare împotriva gripei sezoniere. Până în acest moment, în România, s-au imunizat aproximativ 1,4 milioane de oameni.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233