dobroge.tv

Live

ATENŢIE, CONSTĂNŢENI! Căpuşele, pericol pentru animalele de companie şi oameni. ''După două, trei ore de la înţepătură am avut febră, stări de vomă, dureri de cap''

02 mai 2022
Publicitate

Atenţie mare la insectele ale căror muşcături pot provoca anemie şi chiar paralizie. Temperaturile ridicate din ultima perioadă favorizează apariţia acestora, în special a căpușelor. Prin mușcătura lor, care este extrem de periculoasă, căpușele pot transmite boala Lyme. Aceste insecte pot îmbolnăvi atât animalele de companie, cât și oamenii. Așa că medicii trag un semnal de alarmă. Și cei veterinari, dar și cei de familie îi avertizează pe constănțeni să aibă grijă, în special dacă merg la iarbă verde.

Odată cu venirea sezonului cald și a temperaturilor ridicate, renașterea florilor și a copacilor înveriziți vine la pachet cu tot felul de insecte și rozătoare. Cele mai periculoase sunt, însă, căpușele. Costel iese în fiecare zi afară cu cățelul lui, iar din nefericire la ultima lor plimbare a observat că patrupedul său nu se simte prea bine.

„Acum câteva zile am avut nefericitul eveniment să zic așa. Făcâindu-i băiță cățelului, am descoperit o căpușă undeva în partea asta la gât, cu toate că era și deparazitată și puse picături. Trebuie să fim foarte atenți să nu se întâmple alte chestii pentru că sunt purtătoare de boli, și mulți căței au și murit din chestia asta”, a spus Costel.

Numărul căpușelor este și mai mare în locurile cu verdeață, printre buruieni sau chiar printre flori, iar astfel este destul de ușor ca ele să se urce pe animalele care se joacă în iarbă.

„Anul trecut am dus-o la doctor i-a făcut tot tacâmul, analize și i-a găsit o infecție cu căpușe”, a mai spus constănţeanul.

Medicii veterinari ne recomandă să fim extrem de atenți la animalele noastre de companie. În cazul unei mușcături de căpușă pot apărea simptome precum: febra, nasul fierbinte și lipsa poftei de mâncare.

“În primul rând să nu încerce să le scoată singuri. Pentru că atunci când o rupi, căpușa își lasă o parte din aparatul bucal în piele, generând o infecție suplimentară”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, medic veterinar.

Mai mult, mușcătura de căpușe poate transmite boli extrem de grave la animalele care nu sunt deparazitate, ducând chiar la moartea lor.

„Trebuie să-ți permiți și să știi că deparazitarea trebuie făcută înainte de perioada căpușelor.Mulți câini în ianuarie februarie mor de căpușe, se îmbolnăvesc sau chiar mor de aceste boli. Trebuie obligatoriu să folosim două produse împotriva căpușelor, intern și extern”, a precizat dr. Adrian Bîlbă, medic veterinary.

Căpușele sunt periculoase și pentru om. Nu de puține ori la urgență au ajuns pacienți care au fost mușcați de aceste insecte parazite.

“Am găsit pe mine trei căpușe, pe picior, pe piele. După două trei ore am avut febră, stări de vomă, dureri de cap. Am mers la spital, mi s-au făcut niște analize, după care mi s-a dat antibiotic timp de șapte zile”, a spus Victor.

Părinții încearcă să fie și ei precauți atunci când ies cu cei mici la joacă în parc. Totuși în cazul în care aceștia descoperă o căpușă pe pielea copilului, trebuie să se adreseze medicului.

„Mi-am luat măsuri de prevenție. Un spray antiinsecte pentru mine și copil și sperăm să nu avem parte de evenimente neplăcute”, a spus o mămică.

„Nu, nu, nu ne jucăm în iarbă. Am adunat și floricele, păpădii, dar nu prea o las în iarbă, nici cățelușul”, a spus o altă mămică.

“Trebuie mers undeva într-un cabinet medical care are trusă minimă de chirurgie pentru că se scoate greu, trebuie prinsă cu penseta, dupa ia trebuie dezinfectat locul și urmărită câteva zile. Este important atunci când alegem să mergem la pădure să punem ciorăpei lungi copilului și când am ajuns acasă copilul trebuie dezbrăcat, făcut un duș. Dacă se înroșește trebuie tratată de medic”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Prin mușcătura de căpușă se transmite boala Lyme. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de „boala cu 1.000 de fețe”. Și asta pentru că afectează întregul organism. Mai grav este că, simptomele pe care le pot avea persoanele mușcate mimează foarte bine semnele altor boli.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233