dobroge.tv

Live

Mamografii gratuite pentru femeile din județul Constanța: peste 50 de femei au fost testate astăzi

01 august 2022
Publicitate

50 de femei au fost testate la mamograful mobil care s-a oprit astăzi în orașul Constanța, în zona farului Genovez. Proiectul are scopul de a consulta gratuit femei cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, iar în cazul în care acestea prezintă semne de cancer, beneficiază de investigații amănunțite. Caravana echipei Institutului Regional de Oncologie din Iași a fost deja în câteva localități din județul Tulcea, iar mâine se va opri la Crucea și Negru Vodă.

Daniela are 52 de ani și niciodată nu și-a mai făcut o radiografie mamară de teama de a nu primi o veste proastă. Luni însă, aceasta și-a făcut curaj și a venit la consultație. A aflat de acestă caravană de pe rețelele de socializare și spune că este un lucru bun pentru femeile de peste 50 de ani. Și asta pentru că astfel, acestea pot afla dacă au sau nu cancer de sân.

Daniela: Este foarte interesant, putem preveni o boală a sânului și putem știi mai multe și cum se întâmplă. Ni s-a spus că de la ora 09.00 ne putem prezenta pentru o mamografie. Nu mi-am mai făcut decât eco normal.

Reporter: Cum de v-ați gândit să veniți?

Daniela: Da, am zis că e o bună inițiativă și mi-am înfrânt emoțiile și am zis să vin.

Cancerul de sân este o boală din ce în ce mai frecventă și este vital să fie descoperit la dimensiuni mici, până în 14-15 mm, pentru că atunci are șanse să fie vindecat. De asemenea, în cazul în care femeile care au fost consultate prezintă semne ale cancerului de sân, ele sunt examinate de mai mulți doctori.

Femeia beneficiază de tratament chirurgical sau medical. Deci, după ce noi facem mamografia care este citită, are dublă citire. Apoi, dacă este un rezultat pozitiv, femeia este chemată la investigații suplimentare. Vrem ca în perioada de vară să mergem în regiunile cât mai îndepărtate, iar apoi în iarnă la noi în Nord-Est. Ne dorim să facem screening cât mai multor femei, să vină la unitatea noastră mobilă”, a declarat Mirela Grosu, manager Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Mamografia constă într-o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia.

Sunt foarte puține aparate în țară, mamografe 3D care pot să facă screening și foarte mulți prestatori de servicii care se află în contract cu Casa de Asigurări, însă nu le fac în contract cu Casa pentru că sunt destul de prost plătite ca serviciu medical și atunci de obicei mamografia se găsește în mediul privat și sunt multe femei care nu ajung în mediul privat pentru că n-au bani, iar multe femei care sunt din mediul rural nu ajung chiar deloc”, a mai declarat Mirela Grosu, manager Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Caravana care a sosit luni la Constanța a fost amplasată pe în zona Farului Genovez, care se află pe faleza Cazinoului. 50 de femei au fost investigate gratuit într-o singură zi.

Știți foarte bine că prevenția salvează bani, salvează suferință și chiar vieți într-un final. Și atunci chiar dacă acest proiect nu se adresează în mod special orașului Constanța, ci mai mult județului, atunci promovarea pe care cei din acest program o fac și prin intermediul nostru este mai mult decât bine-venită. Și bineînțeles cu sprijinul Spitalului Județean și a altor unități private, sper ca acest obiectiv să fie atins cel puțin în partea aceasta de țară”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

În cadrul campaniei se urmărește testarea a 30.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, din regiunile de nord-est și sud-est ale țării. În România, 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în fază avansată.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233