dobroge.tv

Live

Experiment cu camera ascunsă. Lipsesc în continuare anumite medicamente antivirale, la Constanţa: ''Paracetamolul sub formă de sirop pentru copii, ketoful, tamiflu, astea''

12 ianuarie 2023
Publicitate

Lipsesc în continuare anumite medicamente pentru copii în plin sezon al virozelor. Unii părinți caută cu disperare în farmacii antivirale, antialergice sau antibiotice, însă stocurile sunt epuizate. Motiv pentru care, medicii de familie prescriu înlocuitoare. Mai mult, doctorii avertizează că lipsa pastilelor va duce, inevitabil, în perioada următoare, la aglomerarea spitalelor.

Este o criză a medicamentelor în farmaciile din Constanța, dar și din țară. Unele antivirale, antialergice sau antibiotice nu se mai găsesc aproape nicăieri. Am încercat și noi să facem un mic experiment și am intrat în mai multe farmacii unde am cerut Tamiflu, un medicament care este prescris pentru tratarea și prevenirea gripei. Acesta poate fi luat atât de adulți cât și de copii. Însă, fără niciun succes.

Odată cu creșterea numărului mare de cazuri de gripă și viroze, se pare că oamenii au luat cu asalt farmaciile pentru a fi siguri că vor avea în casă aceste substanțe în cazul în care ei, dar și cei mici se simt rău, susțin farmaciștii. Ba mai mult, spun că este primul an în care cererea este atât de mare. Nici medicamentele care vin nu sunt însă suficiente. Imediat de cum le pun la vânzare, au și dispărut de pe rafturi.

„Vin și caută antivirale, avem stocuri limitate oarecum. Intră în cantități mici și se epuizează imediat. Paracetamolul sub formă de sirop pentru copii, ketoful, tamiflu, astea. Există și înlocuitoare, le caută și pe acelea și la fel intră într-un număr mic ca și cantitate și se epuizează foarte repede. Nu avem informații despre aprovizionare, doar la momentul când ne vin în farmacie”, a declarat Elena UDA, manager farmacie.

Unii părinți spun că s-au adaptat situației și în cazul în care au nevoie de anumite medicamente se orientează către cele înlocuitoare, bineînțeles doar la recomandarea medicului de familie. Totuși există și norocoși care au mai găsit în unele farmacii ceea ce aveau nevoie.

„Cu greu găsim. Dar dacă nu găsim respectivul recomandat de doamna doctor, luăm ce găsim ca să putem să depășim răceala”, a spus o constănţeancă.

„Cu nepoțica de 6 ani. Am rezolvat-o cu medicul de familie că nu mergem după ureche”, a spus un constănţean.

În cabinetele medicilor de familie se prezintă zilnic zeci de pacienți, iar numărul lor continuă să crească. Dacă săptămâna trecută la consultație veneau aproximativ 10-15 constănțeni pe zi, acum, doctorii susțin, că vin în media aproape 30 de persoane, adică dublu. Mai mult, medicii încearcă pe cât pot să găsească alte remedii împotriva virozelor, însă chiar și așa aceștia trag un semnal de alarmă și preconizează că în perioada următoare spitalele se vor aglomera.

„Sunt probleme pentru că unii copii au nevoie de un anumite tip de antibiotic și nu găsim. Totuși eu le prefer, în practica mea, pe cele naturale și din fericire sunt pe piață. Este posibil să crească numărul de persoane care se vor adresa UPU și spitalelor”, a declarat dr. Eugenia MUNTEANU, medic de familie.

Medicii recomandă purtarea măștii de protecție în spațiile închise și aglomerate, o alimentație corectă și hidratarea în mod constant. De asemenea, în cazul în care cei mici prezintă simptome precum: tuse severă, vărsături, dureri în gât sau febră, este indicat să ia legătura imediat cu medicul de familie pentru evaluare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233