dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Criza medicamentelor continuă: medicii de familie spun că situația actuală nu a mai fost întâlnită în ultimii ani. ''Antibioticele în general nu prea au înlocuitor''

23 ianuarie 2023
Publicitate

În contextul în care numărul cazurilor de gripă și viroze respiratorii a crescut considerabil, din farmacii lipsesc, în continuare, medicamente esențiale. Dacă pentru unele există înlocuitor, altele nu pot fi schimbate, cum este cazul antibioticelor. Astfel, medicilor de familie nu le rămâne altceva de făcut decât să sune la farmacii și să întrebe ce medicamente au pe stoc pentru ca ulterior să prescrie o rețetă bolnavilor.

Medicamente importante în tratarea virozelor respiratorii lipsesc din farmacii de aproximativ trei luni de zile. Medicii de familie spun că situația actuală nu a mai fost întâlnită în ultimii ani, deși au mai existat momente în care un medicament lipsea.

„Lipsesc cele pentru copii, antitermice, antibiotice, antivirale, cum ar fi Panadolul dar are înlocuitor de la alte firme producătoare. Nurofenul este înlocuit de Algin, iar antibioticele în general nu prea au înlocuitor”, a declarat Elena UDA, manager farmacie.

În contextul crizei de medicamente, medicii de familie s-au văzut nevoiți să mențină legătura cu farmaciștii pentru a putea emite o rețetă. Au existat și cazuri în care bolnavii s-au întors la medicul de familie cu o listă cu medicamente disponibile pentru că cele prescrise inițial nu erau disponibile.

„Ținem legătura cu farmaciile. Întâi sunăm la farmacie, întrebăm ce au pentru că noi dacă scriem o rețetă compensată sau gratuită unui copil sau unui adult, farmacistul nu poate, chiar dacă are aceeași substanță activă, nu poate să înlocuiască în farmacie antibioticul, în general medicamentele. Și atunci ar trebui pacientul să se întoarcă la noi să modificăm rețeta, să ne spună farmacistul ce înlocuitor are”, a spus dr. Despina VAFIADIS, medic de familie.

Unii dintre constănțeni spun că au căutat anumite medicamente în farmacii pe care nu le-au găsit. În lipsa lor, au căutat înlocuitor sau așteaptă să apară din nou în stoc.

„Am fost pentru mama să caut ceva, am uitat ce, dar nu avea. Un fel de aspirină”

„Când lumea e atât de bolnavă, sunt virozele astea respiratorii, sunt...ce să facem? Ce pot face oamenii? Ce pot face oamenii?? Chiar dacă ne plângem, ne ascultă cineva? Să sperăm că va fi mai bine”

În acest moment, de pe rafturile farmaciilor lipsesc medicamente precum Panadol și Nurofen care au înlocuitor. Antibioticele Zinat, Cefuroxima, Azitromicina ori Penicilina care, la fel, nu se găsesc și nu au nici înlocuitor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233