dobroge.tv

Live

Scade numărul cazurilor de gripă, viroze și pneumonii în județul Constanța. Medic de familie: „Și-a făcut efectul vaccinul gripal”

01 februarie 2023
Publicitate

Numărul cazurilor de gripă, viroze și pneumonii este în scădere. În această săptămână, în județul Constanța au fost înregistrate 102 de cazuri de gripă față de 127 câte au fost săptămâna trecută. Însă, în spitalele din oraș sunt zeci de persoane internate, fie cu gripă, viroză sau pneumonia. Mai grav, este că cei mai mulți sunt copii. Medicii ne sfătuiesc să respectăm în continuare condițiile de igienă. În ceea ce privește vaccinarea antigripală, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, toate dozele primite au fost administrate.

127 de cazuri de gripă, 721 de pneumonii și peste 2.600 de viroze respiratorii severe. Este bilanțul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie pentru județul Constanța. Însă, în ultimele zile, numărul lor a început să scadă.

Infecții asociate: 2.632, 89 de persoane internate, pneumonii: 536, 105 internări și avem gripă: 102 persoane, 23 internate”, a declarat Cristina Schipor, director DSP Constanța.

Ceea ce înseamnă că, în acest moment, județul Constanța se află pe un trend descendent. Însă, în unitățile medicale din oraș sunt internați în continuare zeci de pacienți. De pildă, potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Constanța, în a patra săptămână a lunii ianuarie, 100 de persoane au avut nevoie de spitalizare. Însă, în ultimele zile au fost înregistrate doar 10 cazuri de gripă.

În săptămâna 23-29 ianuarie la nivelul Spitalului Județean Constanța au fost confirmate 38 de cazuri de gripă, 54 de infecții respiratorii și încă 66 de cazuri pneumonie. 24 dintre pacienții diagnosticați cu gripă sunt copii, nouă dintre ei cu vârste de până într-un an”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.

Și la cabinetele medicilor de familie se prezintă tot mai puțini pacienți. Comparativ cu anul trecut, se pare că, dorința constănțenilor de a se vaccina împotriva gripei a crescut. Oamenii au înțeles cât de importantă este imunizarea.

Numărul nu mai este la fel de mare ca la începutul anului, ca în luna ianuarie. Pesemne că și-a făcut efectul vaccin gripal făcut în septembrie, octombrie, noiembrie”, a declarat Ștefana Zamfir, medic de familie.

În luna septembrie a anului trecut, ministerul Sănătății a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023. În doar câteva zile, un milion dintre acestea au fost distribuite către Direcţiile de Sănătate Publică. Din prima tranșă, peste 55.000 de doze au ajuns și la Constanța.

Am avut 83.000 de doze la nivelul județului Constanța. Am mai solicitat 400 de doze de la DSP Tulcea. La momentul acesta toate dozele sunt efectuate”, a mai declarat Cristina Schipor, director DSP Constanța.

Masca de protecție se pare că a fost o altă cauză pentru care a scăzut numărul îmbolnăvirilor, cel puțin asta susțin unii medici.

Valul a fost extrem de mare în ianuarie, multe îmbolnăviri. Oamenii au înțeles că o măsură de a evita îmbolnăvirea este măscuța și categoric poate fi o modalitate de a ameliora simptomatologia”, a mai declarat Ștefana Zamfir, medic de familie.

Autoritățile locale, cele județene, precum și medicii ne sfătuiesc în continuare să respectăm cu strictețe măsurile de prevenție. Asta, dacă ne dorim să ieșim din starea de alertă epidemiologică anunțată la începutul lunii ianuarie. Câteva recomandări pentru populație a transmis și prefectul județului Constanța, săptămâna trecută în cadrul emisiunii „În centrul atenției”.

Dacă există simptome ușoare să ne adresăm medicului de familie. Să nu considerăm Serviciul de Urgență un fel de policlinică aflat la îndemână 24 din 24, iar în cazul în care simptomele sunt mai grave să nu ezităm în a ne adresa Serviciului de Urgență”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, la 27 ianuarie 2023, în cadrul emisiunii În centrul atenției.

La nivel național, până pe 15 ianuarie, au fost vaccinate antigripal aproape 1 milion 500 de oameni. De asemenea, constănțenii care vor să se imunizeze pot cumpăra doza din farmacie. Aceasta costă între 40 și 60 de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233