dobroge.tv

Live

Peste 3.000 de medicamente ieftine au dispărut din farmaciile din România! Medic constănţean: ''Sunt aceeași substanță activă. Dar unii consideră că dacă sunt mai ieftine nu au același efect''

10 martie 2023
Publicitate

Plătim brandul și asta ne scoate din buzunar mai mulți bani! Este valabil și în cazul medicamentelor. Nu contează că substanța activă este aceeași pentru că reclama este sufletul comerțului. De altfel, înlocuitoarele medicamentelor originale denumite de specialiști generice au început să dispară de pe piață pentru că producătorii spun că prețul este plafonat de stat și nu reflectă realitatea. Sunt peste trei mii de medicamente generice care nu se mai regăsesc în farmacii, arată Asociația Producătorilor de Medicamente Generice.

Medicamentele generice sunt înlocuitoarele celor originale. Însă chiar dacă conțin aceeași substanță activă, totuși diferența de preț este vizibilă. Tarifele variază în funcție de numele firmei care se află pe cutia cu pastile.

De pildă, ibuprofenul este o substanță activă pe care oamenii o caută des în farmacii fie pentru dureri de cap, stomac, dureri dentare sau alte inflamații ale corpului. 2,5 lei atât costă o cutie de ibuprofen, însă dacă alegem să cumpărăm substanța sub o altă denumire putem plăti și de 10 ori mai mult. Unii constănțeni optează pentru aceste medicamente înlocuitoare, pe care le consideră o alternativă bună.

„Mi se par egale. Am încercat substanța cu altă denumire și mai scumpe, și normale și efectul este identic. Am discutat și cu doamna doctor, eu am tensiune și a zis doamnă important e să vă fie bine, n-are rost să plătiți în plus”

„Iau ceva care înlocuiește care are aceeaș substanță, de ce nu?”

De cealaltă parte, există și constănțeni care rămân fideli aceluiași producător indiferent de câți bani trebuie să scoată din buzunar. În acest fel, se simt mai în siguranță, susțin aceștia.

„Nu, că așa m-am obişnuit că așa îmi face bine. Chiar dacă e mai scump, îmi face bine”

„Ce îmi prescrie medicul aia am luat. Sunt alergică și mi-e frică să iau alte medicamente”

Statisticile arată că până acum peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piață și asta pentru că producătorii nu își mai permit să le fabrice la prețurile stabilite de Ministerul Sănătății. Deși în ultimii ani costurile de producție au crescut cu până la 300%, costul în farmacii nu poate fi majorat, deoarece este reglementat de către Ministerul Sănătății.

Daniel BRAN, vicepreședinte APMGR: „Medicamente generice dispar din România de ani de zile. Motivul este simplu: avem cel mai mic preț din Europa”.

Simona COCOȘ, preşedinta APMGR: „Un medicament generic de import care este compensat 100%, în loc să se plătească 20% taxă, se plătește 28% pentru că taxa se aplică la prețul de raft, prețul final al medicamentelor care cuprinde și marjele distribuitorilor și ale farmaciei”.

Concret, din cauza prețurilor ridicate la energie, transport, materii prime și ambalaje, producătorii susțin că medicamentele cu prețuri mici nu mai pot fi susținute pe piață.

Mihai FUGAREVICI, manager: „Unul dintre produsele care este extrem de expus acum este clorura de sodiu, face parte din produsele perfuzabile pe care le folosesc medicii în spital. Aceasta la 1 l costă 2,5 lei, o jumătate din prețul unei sticle de ape în magazin. Categoric acest preț este total nesustenabil”:

Specialiștii sunt de părere că medicamentele generice sunt într-adevăr o opțiune bună, însă spun că de multe ori le este greu să-i convingă pe pacienți că indiferent de numele care se află pe cutia de pastile, substanța activă este aceeași.

Dr. Despina VAFIADIS, medic de familie: „Sigur că sunt bune, sunt aceeași substanță activă. Dar unii consideră că dacă sunt mai ieftine nu au același efect. De regulă, mai ales cei vârstnici să scrie exact la fel, cred că este înlocuit medicamentul și nu le cumpără, le refuză. Iar cele originale sunt mai scumpe pentru brand, sigur că da”.

În prezent, România are de patru ori mai puţine medicamente generice decât Polonia, de două ori mai puţine decât Cehia şi de şase ori mai puţine decât Germania.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233