dobroge.tv

Live

Hipotiroidism, cea mai frecventă afecțiune a tiroidei: care sunt simptomele care ar trebui să grăbească vizita la medicul de familie

26 mai 2023
Publicitate

Peste 700 de mii de români suferă de hipotiroidism, cea mai frecventă afecțiune a tiroidei. Această afecțiune sau deficitul de hormoni tiroidieni, afectează până la 5% din populația generală. Netratată poate duce la complicații cardiovasculare și tulburări digestive, dereglări emoționale și anxietate, precum și scăderea calității vieții. „Ce știi despre tiroidă? Informează-te!” este numele campaniei organizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, cu ocazia Zilei Mondiale a Tiroidei.

Gabriela Șerbănescu a aflat că are probleme cu tiroida în urma cu 12 ani. A început să se simtă obosită și parcă nu mai avea aer. Nu a dat importanță pentru că a crezut că este doar oboseala din cauza muncii.

„Pe zi ce trecea mă simțeam tot mai obosită. Aveam impresia că orice aș face în casă sau la plimbare, obosesc foarte mult. Simțeam nevoia să dorm și nici somnul de noapte nu mai era un somn odihnitor. Mă trezeam din somn cu senzație de sufocare, de amețeală, nu mai eram eu cea care eram până atunci”, a declarat Gabriela Șerbănescu, pacientă.

Așa că a decis să meargă la medic. Acesta i-a recomandat să meargă să facă mai multe analize. În urma rezultatelor, Gabriela a fost trimisă la endocrinolog, de la care a aflat după un alt set de analize că are hipotiroidie.

„Cu timpul am ajuns să fac de la hipotiroidie și de la tiroida autoimună am ajuns să fac gușă polinodulară, am ajuns la operație, pentru că nu am luat din timp tratamentul corespunzător, iar analizele nu au fost toate făcute în timp util. Am ajuns la operație, m-am operat de tiroidă și în momentul ăsta fac tratament”, a mai declarat Gabriela Șerbănescu, pacientă.

Simptomele care ar trebui să grăbească vizita la medicul de familie și care pot semnala o hipotiroidie sunt oboseală neexplicată, lipsă de energie, piele uscată, constipație, față umflată, intoleranță la frig, creștere în greutate, probleme de memorie.

„Principala cauză a hipotiroidismului o reprezintă o reprezintă cauza autoimună. Prevalența ei poate să ajungă până la 3% la populația adultă. Ea este cu mult mai frecventă la femeie decât la bărbat. Cel mai frecvent sediul leziunii este la nivelul tiroidei”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog.

La femei, hipotiroidismul poate provoca dereglări menstruale sau infertilitate. Specialiștii susțin că în Europa între 3,5% și 5,5% din populația adultă suferă de hipotiroidism.

„Populația țării noastre este undeva la 19,2 milioane de oameni dintre care cei de vârsta adultă sunt în jur de 16,2 milioane, înseamnă că cel puțin 720.000-750.000 de pacienți cu hipotiroidie pot exista în România”, a mai declarat prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog.

Unii medici susțin că pe parcursul unei vieți, o persoană are cam 50% șanse să facă un nodul tiroidian.

„Pe lângă aceste analize câteodată nodulii tiroidieni nu se depistează decât în urma unei ecografii tiroidiene. Deci, este posibil ca o persoană care are simptome și noduli tiroidieni să aibă analizele relativ ok și e bine ca totul să fie dublat și de o ecografie”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

„Ce știi despre tiroidă? Informează-te!” este numele campaniei organizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, cu ocazia Zilei Mondiale a Tiroidei.

„Ne dorim ca prin această campanie să atragem atenția asupra simptomelor și să le spunem oamenilor că dacă au aceste simptome este bine să meargă la medicul de familie. Odată cu campania lansăm un chestionar privind simptomele de hipotiroidism. Bineînțeles, chestionarul e doar un pas”, a mai declarat Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

În cadrul campaniei a fost lansat și un chestionar online. Rolul lui este să ajute oamenii să înțeleagă dacă simptomele observate indică o afecțiune a glandei tiroide.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233