dobroge.tv

Live

Criza de Euthyrox, aproape de final: peste 400.000 de doze vor ajunge în farmaciile din România! Cât va costa medicamentul

16 octombrie 2020
Publicitate

Peste 400.000 de doze de Euthyrox urmează să ajungă în farmaciile din România. Prețul medicamentului, de alte concentrații față de ce există acum în țară, va fi, însă, dublu. Un ordin al Ministerului Sănătății a modificat acest lucru, deoarece, fiindcă țara noastră avea cel mai mic preț pentru medicament din toată Uniunea Europeană, piața nu era profitabilă pentru producători, ceea ce a dus și la declanșarea crizei.

Dozele care urmează să ajungă în România vor costa 21 și 27 de lei. Este vorba despre două forme de medicament care până acum nu erau comercializate în România, respectiv de 75 micrograme și de 125 de micrograme. Prețurile pentru aceste două concentrații vor fi valabile până la sfârșitul anului viitor. Cutiile de euthyrox care se comercializează acum în țară, în funcție de concentrație, nu costă mai mult de 10-13 lei. Pacienții care depind de Euthyrox spun că prețul nu contează, mai ales că nu este o creștere mare. Important este să aibă medicamentul.

„Noi ne-am bucura să-l găsim, pentru că este foarte necesar. Nu punem problema acestei măriri de preț. Este nesemnificativă”, spune Liliana Spătăriuc, pacient cu afecțiuni de tiroidă.

În prezent, în farmaciile din țară se comercializează trei tipuri de euthyrox, de 25, 50 și 100 de micrograme. Iar în fiecare cutie există câte 100 de comprimate, ceea ce înseamnă că, în funcție de doza zilnică pe care o ia, unui pacient îi poate ajunge o cutie de Euthyrox și șase luni de zile.

În farmacii, deocamdată, încă sunt probleme cu medicamentul. Angajații gestionează problema cum pot: fac liste de așteptare de cele mai multe ori și dau Euthyrox doar pe rețetă.

„În continuare sunt probleme cu aprovizionarea cu acest medicament. Este un medicament foarte cerut, noi facem și liste de așteptare. Avem o cerere foarte mare”, declară Elena Iorgoveanu, farmacist.

Deficitul din farmacii este simțit cel mai bine de pacienți. Și aceștia, la fel ca farmaciștii, așteaptă ca cele 400 de mii de doze să ajungă în țară.

„Chiar ieri am fost la o farmacie și nu l-am găsit. Se practică aceeași modă, cu dus rețeta într-o farmacie și când sunt anunțați de la depozit că medicamentul poate fi livrat, atunci mă anunță și pe mine și mă duc și îl iau”, a adăugat Liliana Spătăriuc.

Ideea de a crește prețul Euthyroxului a fost adusă în spațiul public încă din septembrie, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. La acel moment, acesta afirma că distribuitorii aleg să ducă medicamentul în alte țări pentru că este mai profitabil. Sute de mii de pacienți din România au nevoie de acest medicament. Euthyrox-ul este indicat în cazul celor care suferă de gușă tiroidiană.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233