dobroge.tv

Live

Constanţa schimbă modul de raportare a testelor de coronavirus

26 octombrie 2020
Publicitate

Constanţa schimbă modul de raportare a testelor de coronavirus, dupa ce luni de zile a transmis cifre mai mici față de testele efectuate în județ. Au fost săptămâni in care Constanta a testat, în decursul unei săptămâni, de 8-9 ori mai puțini suspecți de covid comparativ cu alte județe din țară. S-a descoperit că DSP-ul a raportat doar testele din spitale şi îmbolnăvirile de-acolo in timp ce clinicile private au fost ignorate.

Clujul a raportat în urmă cu 3 zile, peste 2.400 de teste de coronavirus în doar 24 de ore. În același interval orar, la Constanța erau raportate doar 336 de teste.

La noi se făceau, noi raportam și-n comunicatele pe care le dădea purtătorul de cuvânt era specificat. Comunicam testele efectuate în unitățile spitalicești de stat. Ceea ce se întamplă în materie de privat, unele dintre ele chiar părăsind județul si întorcându-se după aceea ca rezultate, nu erau raportate", declară Silviu Coșa, prefectul județului Constanța

Direcția de Sănătate Publică din Constanța a recunoscut că a fost vorba despre o eroare de raportare și că de fapt în realitate se fac în jur de o mie de teste zilnic. Însă se luau in calcul doar unitățile sanitare din Ministerul Sănătății.

Acum am sesizat lucrul acesta și pentru a fi o informare corectă a opiniei publice o să coroborăm toate testele și o să le raportăm. Noi aveam la nivelul Direcției raportarea și cu toate unitățile, și din privat și cu toate testele care se fac pentru județul Constanța, adică teste pe care de altfel și noi le trimitem la București sau la laboratorul din Tulcea să le lucreze", declară Cristina Schipor, director DSP Constanța.

Potrivit autorităților constănțene, testele se fac acum în rândul simptomaticilor, contacților direcți ai celor confirmați cu covid dar și în rândul persoanelor vulnerabile, din grupele de risc, cum este cazul pacienților oncologici care sunt testați înainte să vină la tratament.

De miercuri am început. DSP-ul nu mai raportează doar către INSP numărul de testări total, îl raportează și către Prefectură, și vom raporta numărul de teste efectiv realizat la nivelul județului Constanța. Numărul de infectați, numărul celor care au covid a fost în permanență raportat corect pentru că în funcție de asta s-au luat și măsurile respective", menționează Silviu Coșa, prefectul județului Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate aproape 5.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

UPDATE

Instituția Prefectului, județul Constanța a transmis un comunicat de presă referitor la raportarea greșită a numărului de cazuri la nivelul județului, venind cu următoarele precizări:

La nivelul județului Constanța, toate rezultatele testelor efectuate se centralizează de către DSP Constanța, ele fiind determinate și contorizate corect. În baza rezultatelor, se dispun măsurile prevăzute de cadrul legislativ, respectiv realizarea anchetelor epidemiologice, stabilirea ratei de incidență, etc.

Numărul de persoane confirmate pozitiv a fost raportat corect de către DSP Constanța, în conformitate cu atribuțiile care revin acestei instituții.

La solicitarea Ministerului Sănătății, DSP Constanța a comunicat faptul că, la nivelul județului Constanța, a existat o neconcordanță la nivelul informărilor de presă (și nu a raportărilor), care au la bază DOAR situația realizată de către ISU „Dobrogea” Constanța, raport făcut pentru a veni în sprijinul comunicării.

ISU „Dobrogea” are DOAR numărul testelor efectuate în unitățile spitalicești de stat (fapt subliniat în comunicatele de presă trimise până pe data de 22 octombrie a.c.), dar la nivelul județului Constanța se efectuează teste RT-PCR și la nivelul unităților private. Din cauza faptului că aceste clinici private, care efectuează teste RT- PCR, nu introduc raportările în sistemul creat exclusiv pentru unitățile spitalicești de stat, acestea nu pot fi preluate de către ISU „Dobrogea” Constanța.

De asemenea, menționăm faptul că rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile, în baza căreia se impun noi restricții, punctual, nu a fost afectată în nicio zi. Rata de incidență se calculează în funcție de numărul populației și numărul cazurilor pozitive din ultimele două săptămâni, aceste două elemente neavând nicio legătură cu numărul de teste efectuate. Totodată, subliniem că, orice test pozitiv, indiferent că a fost făcut la spitalele publice, centre private, ori la DSP Constanța, este raportat oficial și introdus în baza de date”, se arată în comunicat.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233