dobroge.tv

Live

Probleme la programarea pentru vaccinarea anti-COVID, la Constanţa. Adresa centrului de vaccinare este trecută greșit pe platformă: vaccinarea NU se face la Spitalul Militar

17 ianuarie 2021
Redactia DTV
Publicitate

UPDATE 16:45 După apariţia în presă a informaţiilor potrivit cărora cei care s-au programat pentru vaccinare au fost direcţionaţi către o adresă greşită, constănţenii au primit mesaje pe telefonul mobil prin care li s-a comunicat adresa corectă pentru vaccinare.

"Vă informăm că centrul de vaccinare este amenajat în incinta Spitalului Militar Modulat de Izolare şi Tratament, stadion Portul, bulevardul 1 Mai, nr. 3-5. DJTS Constanţa", este mesajul primit de constănţeni.

                                                                                                                    ***

De luni, 18 ianuarie, încep vaccinările din cea de-a doua etapă din campania de vaccinare ce are loc pe teritoriul României. Programările au debutat de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15:00, pe platforma special creată în acest sens https://programare.vaccinare-covid.gov.ro.

Înscrierile pe platformă nu au mers însă foarte bine atunci când s-a dat startul programărilor. La scurt timp, numeroşi oameni care au încercat să-şi înscrie părinţii sau bunicii s-au plâns că platforma nu funcţionează. Asta deşi ministrul Sănătăţii anunţa că tocmai îşi programase părinţii pentru vaccinare şi că “platforma a funcţionat bine. E intuitivă”. A revenit însă cu un update, după ce oamenii i-au transmit în comentarii că întâmpină dificultăţi.

„UPDATE: se pare că am evaluat parţial greşit. Am citit câteva sute de comentarii şi reacţii, am vorbit cu cunoscuţi şi am încercat să îi ajut pe câţiva cu înscrierea. Dacă pentru mine (şi probabil pt. o parte dintre cei cca. 190.000 de oameni care s-au programat cu succes) a fost o chestiune de minute, pentru alţii înscrierea a durat ore iar pentru unii a fost pur şi simplu imposibil. Mai e mult de muncă. Mâine voi lua legătura cu cei de la STS şi CNCAV să văd cum îi putem ajuta. O parte dintre comentariile de aici vor fi transmise de asemenea”, a transmis Vlad Voiculescu.

Probleme şi la Constanţa

Constănţenii care s-au programat pentru vaccinare întâmpină şi ei o problemă. Deşi au primit recipisă să se prezinte pentru vaccinare la Spitalul Militar aflat pe de Bulevardul Mamaia, numărul 96, în realitate aceştia trebuie să se prezinte la anexa Spitalului Militar (Spitalul Modular) de pe Stadionul Portul, acolo unde este amenjat unul dintre centrele din municipiul Constanţa. Şi asta deoarece activitatea de vaccinare nu se desfăşoară la sediul social al Spitalului Militar, ci la punctul de lucru de la Stadionul Portul.

Constănţenii au semnalat această problemă şi pe pagina de Facebook RO Vaccinare. "Pentru cei din Constanța, adresa centrului de vaccinare este trecută greșit pe platformă: vaccinarea NU se face la Sp. Militar de pe Bd. Mamaia, ci la Sp. Militar Modular de pe Bd. 1 Mai (pe stadion)", scrie o constănţeancă.

Încurcătura a apărut deoarece platforma online ia automat adresa instituției din baza de date, iar Spitalul Militar a organizat vaccinarea la anexa instalată pe Stadionul Portul. Autoritățile au promis că vor corecta adresa în platformă și automat în recipisele primite de cei care se vor programa.

Totodată, deoarece platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, oamenii sunt sfătuiţi să acceseze periodic aplicaţia pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariţia locurilor disponibile pentru vaccinare.

Pentru etapa a doua de vaccinare a populației împotriva infecției cu SARS-CoV-2, la nivelul județului Constanța au fost amenajate 18 astfel de centre, dintre care două în municipiul Constanţa. Mai multe detalii: Vineri începe etapa a doua a campaniei de vaccinare: în județul Constanța vor fi 18 centre de vaccinare.

Probleme la programarea pentru vaccinarea anti-COVID pentru bolnavii cronici, sub 65 de ani

Bolnavii cronici, sub 65 de ani, s-au trezit că nu sunt recunoscuți în sistem. Mai mult decât atât, nici medicii de familie nu îi pot ajuta.

„Nici noi, medicii de familie, în acest moment nu putem face programarea pacienților sub 65 de ani cu anumite boli cronice, dacă sistemul nu îi vede. Încă se lucrează la platformă pentru ca medicii de familie să capete acele drepturi prin care să poată să înscrie pacienții care au anumite boli cronice, dar nu sunt recunoscute în sistem”, a explicat medicul Gindrovel Dumitru, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, la Digi 24.

Totodată, Dumitra explică această problemă prin faptul că bolnavii cronici care s-ar fi tratat la privat nu apar în evidența Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar atunci unica soluție la care s-ar putea apela ar fi o confirmare din partea medicului de familie. Medicii de familie, la rândul lor, au semnalat problema autorităților, care ar urma să se ocupe de aceasta și să fie rezolvată în cel mai scurt timp, a mai precizat Gindrovel Dumitra.

Care sunt persoanele care vor fi vaccinate în a doua etapă

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”.

Cum se face programarea

Vaccinarea a început de vineri în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane care se pot înscrie de vineri pentru vaccin vor fi programate începând de luni, 18 ianuarie.

Persoanele cu afecţiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:

1. Individual, direct în platformă

2. Prin intermediul unui aparţinător – pot fi înscrise şi programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar

3. Prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială.

Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecţiunii. Dacă persoana nu se regăseşte în evidenţă, este necesară contactarea medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice şi furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

4. Prin intermediul medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice.

Acesta poate înscrie şi programa persoane cu afecţiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP şi să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25.

Modalităţile de înscriere pentru persoanele vulnerabile pot vi vizionate AICI.

Statistică STS: Peste 200.000 de persoane din etapa a II-a, programate pentru vaccinare

În perioada 15 ianuarie ora 15:00 - 17 ianuarie ora 11.00, pe platforma informatică programare vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapa a doua de vaccinare.

S-au programat 115.954 adulţi peste 65 ani, 46.806 persoane cu afecţiuni cronice şi 46.510 angajaţi din domenii esenţiale, transmite STS.

Din punct de vedere al modalităţii de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

- individual direct în platformă - 104.655 de persoane

- prin intermediul medicilor – 13.343 de persoane

- telefonic, prin Call Center - 29.825 de persoane

- prin intermediul angajatorului - 61.447 de persoane din domenii esenţiale.

Având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, oamenii sunt sfătuiţi să acceseze periodic aplicaţia pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariţia locurilor disponibile pentru vaccinare.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233