dobroge.tv

Live

A NOUA ZI DE IAD, ÎN UCRAINA. Tancurile ruseşti au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski: Europeni, treziţi-vă, vă rog

A NOUA ZI DE IAD, ÎN UCRAINA. Tancurile ruseşti au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski: Europeni, treziţi-vă, vă rog
04 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Este a noua zi de război ăn Ucraina. Ruşii au bombardat azi noapte centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei. Iniţial, pompierii nu au putut interveni pentru a stinge incendiul, din cauza bombardamentelor.

Forţele ruseşti au încercat să intre în oraş cu tancurile şi să preia centrala, dar locuitorii şi muncitorii s-au adunat miercuri în jurul centralei şi pe căile de acces.

 

Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a anunţat că o explozie va fi de zece ori mai intensă decât cea de la Cernobîl. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel, într-o înregistrare video, la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni.

Preşedintele Ucrainei a discutat pe acest subiect cu Joe Biden şi Boris Johnson. Premierul britanic Boris Johnson a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU „în următoarele ore”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis, în noaptea de joi spre vineri, că autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina afirmă că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor la centrala de la Zaporojie. Reprezentanţii Agenţiei au arătat că, potrivit informaţiilor de la autorităţile ucrainene, incendiul nu a afectat echipament "esenţial".

Incendiul a fost stins, conform anunţului Serviciilor de Urgenţă ucrainene, nefiind înregistrate victime."La 06:20 (04:20 GMT) de la centrul de pregătire al centralei nucleare de la Zaporojie, Energodar, a fost stins. Nu s-au înregistrat victime", au anunţat serviciile naţionale de urgenţă", conform BBC.

Zelenski: Europeni, treziţi-vă, vă rog

 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-o înregistrare video, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa, făcând apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni. "Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real", a afirmat el, potrivit BBC.

Preşedintele Ucrainei cere "acţiuni fără întârziere" din partea lumii, în mijlocul atacului forţelor Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, relatează BBC.

 

"Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum", a spus Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale.

El i-a acuzat pe ruşi că au tras intenţionat spre cele şase reactoare ale centralei de la Zaporojie folosind tancuri echipate cu termoviziune.

El a amintit de "catastrofa globală" de la Cernobîl şi a avertizat că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe mult mai grave.

"Europeni, treziţi-vă, vă rog. Spuneţi-le politicienilor voştri că ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina.  

Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real", a afirmat el.

Autoritatea de reglementare din Ucraina afirmă că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis, în noaptea de joi spre vineri, că autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina afirmă că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor la centrala de la Zaporojie.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a vorbit cu premierul Ucrainei Denis Şmihal, cu autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina şi cu operatorul despre "situaţia serioasă" de la centrala nucleară Zaporojie, arată reprezentanţii Agenţiei, într-un mesaj pe Twitter.

 

El a făcut apel la încetarea folosirii forţei şi a avertizat cu privire la pericolul grav dacă reactoarele sunt lovite.

Biden a discutat cu Zelenski

"Autoritatea de reglementare din Ucraina a informat Agenţia că nu a fost raportată o modificare a nivelului radiaţiilor la centrala nucleară Zaporojie",se arată într-un alt mesaj pe Twitter al Agenţiei.

Casa Albă a anunţat, pe Twitter, că preşedintele Biden a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a primi cele mai recente informaţii despre incendiul de la centrala nucleară de la Zaporojie.

El s-a alăturat lui Zelenski în apelul ca Rusia să înceteze acţiunile militare în zonă şi să permită pompierilor şi serviciilor de urgenţă să ajungă la locul incendiului.

Biden a vorbit şi cu subsecretarul pentru securitate nucleară al Departamentului pentru Energie al SUA şi administrator al Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară pentru noi informaţii despre situaţia de la centrală.

Bilanțul estimat al pierderilor suferite de Rusia

Potrivit forțelor armate ucrainene, pierderile totale ale Rusiei sunt:

  • aprox. 9.166 de soldați
  • 251 de tancuri
  • 939 transportoare blindate
  • 105 sisteme de artilerie
  • 50 lansatoare de rachete
  • 18 sisteme antiaeriene
  • 33 avioane
  • 37 elicoptere
  • 404 vehicule de luptă
  • 2 ambarcațiuni
  • 60 de cisterne
  • 3 drone

Olaf Scholz: NATO nu va participa la răzbiul din Ucraina

 

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat că NATO nu va participa la războiul din Ucraina, în urma invaziei militare lansate de Rusia în 24 februarie.

„Aceasta ar duce la o escaladare dramatică a acestei situaţii dificile în Ucraina, ceea ce ar aduce mari pericole,Iată de ce nu ar fi o politică responsabilă să facem asta acum. De aceea nu va exista acum nicio decizie care va conduce la implicarea militară a statelor NATO în această confruntare”, a spus şeful executivului german, care a subliniat că trebuie prevenită o confruntare directă între NATO şi Rusia.

El a subliniat că pentru dezescaladarea situaţiei din Ucraina este nevoie de o încetare a focului şi de negocieri suplimentare privind o retragere a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Bursa de la Moscova, închisă a patra zi la rând

Bursa de Valori de la Moscova rămâne închisă pentru a patra zi consecutiv, iar autoritățile ruse au anunțat măsuri suplimentare pentru a limita impactul economic al sanțiunilor impuse de Occident, scrie The Guardian, preluând Moscow Times.

Sursă text: news.ro, digi24.ro, agerpres.ro, dailymail/ Sursă foto/video: dailymail.com

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233