dobroge.tv

Live

România: Au obținut fonduri UE pentru pensiuni agroturistice dar unitățile nu sunt niciodată disponibile pentru rezervare

România: Au obținut fonduri UE pentru pensiuni agroturistice dar unitățile nu sunt niciodată disponibile pentru rezervare
23 iunie 2022
Redactia DTV

Publicitate


O treime din proiectele cu fonduri europene care vizau reorientarea populației din mediul rural spre activități non-agricole sau finanțarea de noi afaceri, nu mai erau în funcțiune la momentul auditului, arată un raport al Curții de Conturi Europene. Unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de proiecte au fost investițiile în pensiuni turistice.

Erori nu au fost descoperite doar în România

Curtea a identificat 24 de structuri de cazare turistică din Cehia, Franța, Ungaria, Italia (Sicilia), România și Slovacia care, potrivit unei analize inițiale a surselor online, erau deschise, dar, în practică, nu erau niciodată disponibile pentru rezervare. Potrivit Hotnews, auditorii au investigat în detaliu aceste cazuri prin telefon sau prin e-mail, stabilind fără urmă de îndoială structurile de cazare care nu erua disponibile pentru turiști.

Ilegalități au fost descoperite și în Bulgaria. Potrivit raportului, Bulgaria și România au luat măsuri administrative în urma depistării unor cazuri de utilizare în scopuri private a unităților turistice finanțate din fonduri europene. Comisia a făcut recomandări statelor membre respective și, în cazul Bulgariei, a impus o corecție bugetară. România a decis să reducă finanțarea pentru pensiunile turistice în 2021 și 2022.

Autoritățile bulgare au cerut restituirea sumei de 21 de milioane de euro. După cum subliniază Curtea Europeană de Conturi, acest proces de recuperare decurge lent din cauza acțiunilor intentate în fața instanțelor naționale. Totuși, Bulgaria a încetat să susțină unitățile agroturistice în perioada de programare 2014-2020.


sursă foto: pexels.com 

Publicitate

Publicitate
Mai multe
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233