dobroge.tv

Live

Cum a încercat un fermier să ia 3.000 de euro de la stat: a legat cu ață roşii coapte cumpărate din piaţă de cele verzi

Cum a încercat un fermier să ia 3.000 de euro de la stat: a legat cu ață roşii coapte cumpărate din piaţă de cele verzi
23 iunie 2022
Redactia DTV

Publicitate

Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, care aveau de controlat trei sere aparţinând unei familii din Sânnicolau Român, au avut un şoc când au descoperit de ce au fost în stare fermierii înscrişi în programul Tomata pentru a încasa cei 3.000 euro care se acordă pentru fiecare exploataţie, scrie ebihoreanul.ro.

Inspectorii chemaţi să verifice producţia au găsit roşii coapte pe câteva plante aflate la intrarea în seră, în timp ce toate celelalte erau verzi, având cel puţin câteva săptămâni până să fie bune de scos la vânzare. La o analiză mai atentă, inspectorii au descoperit că, de fapt, gazdele au cumpărat roşiile din piaţă şi le-au legat de plante cu aţă din rafie, ca să pară că sunt din producţia proprie, iar familia să îşi poată încasa banii de subvenţie.

Tentativa de fraudă a fost descoperită de Ioan Rogojan, referent cu state vechi în Direcţia pentru Agricultură Bihor, în grădina unei familii care se înscrisese în Programul „Tomata” cu trei sere.

“Sincer, aşa ceva n-am mai păţit, am fost surprins, într-un fel chiar enervat, pentru că ceea ce a făcut arată că ne desconsideră, ne ia de proşti, ca şi cum am fi nişte nepricepuţi.Mi-a sărit în ochi imediat pentru că, pe o plantă, fructele se coc în straturi. Dacă avea roşii gata de mâncat, pe aceeaşi plantă trebuia să aibă şi fructe în curs de coacere, portocalii, cărămizii. Aici erau câte o crenguţă cu 2-3 roşii coapte, unele cu codiţe îngălbenite chiar, în timp ce toate celelalte erau verzi, spune Rogojan, citat de adevarul.ro.

Fermierul nu va mai beneficia de subvenţie, căci dosarul lui a fost respins ca neconform şi nu e exclus ca după tentativa de fraudă să ajungă şi pe mâna procurorilor DNA, cei care anchetează astfel de fapte, mai scrie sursa citată. 

Publicitate

Publicitate
Mai multe
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233