dobroge.tv

Live

Pentru a scăpa de facturile uriașe la energie, o familie din Cumpăna și-a montat panouri fotovoltaice pe casă: „La o casă medie, un consum mediu de energie s-a redus la zero”

23 septembrie 2022

Când prețurile la energie electrică au crescut excesiv, iar Uniunea Europeană ne recomandă să reducem consumul de curent, sunt constănțeni care încearcă să găsească alternative. Panourile fotovoltaice par să fie soluția cea mai la îndemână. Investiția inițială nu este una neînsemnată, însă ea se poate amortiza în maximum cinci ani, iar costurile se pot reduce până la zero.

Publicitate

Gelu Tulea deține o afacere în turism care presupune un consum mai ridicat de energie pe perioada verii. A decis să își achiziționeze un sistem bazat pe panouri fotovoltaice pentru a reduce semnificativ costurile. Anul trecut a plătit pentru curentul electric consumat aproape 10.000 de lei. Deoarece tarifele la energie s-au dublat, dacă nu decidea să renunțe la contractul cu o companie privată, asta ar fi însemnat, cel mai probabil, să pună lacătul pe afacere.

Pot să spun așa, un pic de disperare, văzând creșterea de prețuri la energia electrică, firma noastră, făcând un calcul mi-am dat seama că poate efectiv să dea faliment din cauza prețului energiei. Și atunci m-am văzut nevoit în luna aprilie să cumpăr panouri fotovoltaice pentru a putea acoperi consumul de pe timpul verii, noi având o firmă de cazare”, a declarat Gelu Tulea, afacerist.

Constănțeanul a achiziționat 140 de panouri fotovoltaice care au și fost montate. Investiția totală se ridică la 280.000 de lei, bani pe care i-a luat prin credit de la bancă. În plus, sistemul pe care au fost montate panourile a fost realizat chiar de el, ceea ce a dus la reducerea costurilor.

Total producție din 12 aprilie, de când am dat eu drumul și până acum, am făcut 43, 57 megawatt oră”, a mai declarat Gelu Tulea, afacerist.

Chiar dacă au doar șapte luni de când au fost montate, efectul se simte deja. Produce mai mult decât consumă, astfel că facturile vin pe zero. În plus, în acest fel protejează și mediul înconjurător.

Aici avem producția de astăzi, 123 de kilowatt oră. Anul trecut am plătit pe un an de zile, fix un an de zile 950.000 de lei am plătit curentul. Anul acesta vă dați seama că ar fi fost dublu. Ceea ce mă ducea către, adică rămâneam fără profit. Datorită acestor panouri, noi sperăm să se reducă undeva la, nu știu, să mai plătim probabil undeva la 20% din ceea ce am plătit anul trecut”, a mai declarat Gelu Tulea, afacerist.

Panourile fotovoltaice sunt soluția viitorului, spun specialiștii. Acestea reprezintă una dintre cele mai eficiente și la îndemână metode de producere a energiei electrice proprii. Ionuț Bucureșteanu a decis să își monteze panouri fotovoltaice pe casa pe care o deține în comuna Cumpăna. Iar costurile au fost în cazul lui foarte mici pentru că s-a înscris în Programul „Casa Verde” și a beneficiat de finanțare guvernamentală.

Ionuț Bucureșteanu: În primul rând pentru economia la energia electrică, pentru că asta a fost. Facturile erau foarte mari și am luat decizia asta, nu îmi pare rău. Noi am optat pentru varianta „Casa Verde” care e garantată de stat. Statul acordă o subvenție și cheltuiala mea a fost până în 4.000 de euro în sistemul ăsta.

Reporter: Merită?

Ionuț Bucureșteanu: Da, având în vedere că își scoate banii înapoi în mai puțin de cinci ani, da, e o investiție rentabilă. În cazul meu, la o casă medie, la un consum mediu de energie, s-a redus la zero.

Chiar dacă investiția inițială în ceea ce privește achiziționarea și montarea panourilor fotovoltaice este una semnificativă, aceste costuri se pot acoperi în cel mult cinci ani, spun specialiștii. Și asta pentru că energia solară este gratuită și inepuizabilă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Lumina lui Hristos

DAȚI-LE VOI SĂ MĂNÂNCE!

Lumina lui Hristos

NEGAREA EVIDENȚEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233