dobroge.tv

Live

Costin Scurtu, despre ziua de 1 decembrie 1918: „La Alba Iulia se făcea unirea, iar la București Familia Regală revenea în România liberă”

01 decembrie 2022
Publicitate

Ziua Marii Uniri este o sărbătoare națională și este sărbătorită în fiecare an pe 1 Decembrie. Această zi marchează unirea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu România. În 1918 a avut loc Proclamația de la Alba Iulia. Atunci, în prezenţa a aproximativ 1.200 de delegaţi şi a peste 100.000 de români veniţi de pretudindeni s-a citit proclamaţia care a împlinit visul românilor, dar a încununat şi lupta pe care poporul a dus-o pentru unitate ani întregi.

Mai multe informații legate despre ce înseamnă Ziua Națională pentru români, dar și despre istoria țării noastre aflați în cadrul emisiunii În centrul atenției.

1918 a fost un an fantastic, un an care reprezintă chintesența românilor de a avea casa lor, a tuturor românilor, de a fi toți laolaltă în componența unui stat care să fie recunoscut pe plan internațional. Acest 1918 nu s-a născut în 1918. Atunci s-a sfârșit. O etapă. O etapă din evoluția firească a istoriei moderne o românilor. Totul părea pierdut la începutul anului 1918. Eram izolați, era un moment în care dramatismul ocupației era suportat de toți. Fie că erau bogați, fie că erau săraci. Fie că erau veniți de pe front sau că erau în lagăre. Clopotele noastre nu mai băteau în biserici. O parte din ele fuseseră topite pentru a face tunurile germane. Atâta dorință au avut în ei încât strigătul lor la Alba Iulia de unire avea să se petreacă exact în ziua când Familia Regală revenea în Bucureștiul eliberat. La Alba Iulia se făcea unirea, iar la București Familia Regală revenea în România liberă. Venea în România noastră”, a declarat Costin Scurtu, muzeograf Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233