dobroge.tv

Live

Acord major în domeniul energiei verzi, semnat la Bucureşti între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei. Cablu submarin de transport energie de aproape 1.200 de kilometri

17 decembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Un acord în domeniul energiei verzi a fost semnat, astăzi, la Bucureşti, de premierii din România, Georgia, Ungaria, dar şi de preşedintele din Azerbaidjan, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Înalţii demnitari străini au sosit, încă de vineri, la Bucureşti, fiind întâmpinaţi de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acordul conturează detaliile pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie din surse regenerabile. Este vorba despre un cablu de aproape 1.200 de kilometri, urmând a fi realizat în şase ani.

”Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional. Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway”,a transmis Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, la Bucureşti: Anul viitor vom exporta către Europa cel puţin 11,6 miliarde metri cubi de gaz

”Importanţa acestui parteneriat strategic care va fi semnat astăzi va fi contribuţia noastră comună la securitatea energetică a Europei, această înţelegere este un pas pentru a crea un cordior pentru energia verde. Vreau să îmi exprim recunoştinşa pentru doamna preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru sprijinul continuu acordat azerbajanului în proiectele de securitate energetică şi diversificare a energiei.. În timul vizitei domniei sale în Azerbaijan am semnat un memorandum de colaborare, pentru un parteneriat strategic între Azerbaijan şi UEşi am început deja să îl implementăm”, a precizat Ilham Aliyev.

Ilham Aliyev a menţionat şi exporturile de gaze realizate de ţara sa, către Europa.

”Anul trecut, Azerbaijanul a exportat gaz către UE în valoare de 8,2 miliarde, anul acesta 11,3. Anul viitor vor fi cel puţin 11,6 miliarde metri cubi de gaz. Vom avea aproape 24 miliarde mc de gaz exportaţi, comparând cu 2019 când au fost 19 miliarde mc de gaz. De asemenea, Romgaz a semnatun acord de livrare de gaz către România, începând din ianuarie anul viitor. Aşadar, Azerbaijan îşi lărgeşte aria de acţiune georgrafică, furnizând gaz către pieţele europene. Aceasta este o situaţie win-win pentru că Europa are nevoie să îşi întărească securitatea energetică, iar Azerbaijanul are nevoie de pieţe de desfacere pentru resursele pe care le are. Astăzi începem să construim un nou pod din Azerbaijan către Europa. Ţara noastră va deveni furnozor important de neergie electrică către Europa, mai ales energie verde. Potenţialul Azerbaijanului este de 27 Gb, atât de energie eoliană, cât şi solară. De asemeni, avem această producţie în zona Mării Caspice”, a precizat Ilham Aliyev.

Preşedintele azer a mai adăugat că importante companii produc energie verde în ţara sa.

”Împreună cu unul dintre investitorii strategici din ţara noastră, intenţionăm să implementăm 3Gb de energie eoliană şi un gigabat de energie solară până în 2027. Până în 2037 întenţionăm să avem capacitatăţi suplimentare de cel puţin 6 Gb. Acum două zile, ministrul Energiei din Azerbaijan a semnat un contract cu o altă companie globală care intenţionează să investească până la 12 gb de energie solară şi eoliană. Aşadar, cel puţin 3 gb suplimentar vor putea fi exportaţi. Pentru a ne atinge ţelurile trebuie să lucrăm eficient, în colaborare cu UE”, a mai subliniat Ilham Aliyev.

Ursula von der Leyen: UE a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc

"Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată (...) acest lucru este bun nu doar pentru palaneta noastră, dar şi pentru economiile naţionale, pentru independenţa aprovizionării cu energie electrică”,a afirmat Ursula von der Leyen.

”Vă laud pentru un proiect deosebit de ambiţios, va lega ambele capete ale Mării Negre (...) va întări securizarea aprovizionării noastre, va asigura energie verde din surse regenerabile”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Premierul din Georgia: Ne dorim să lărgim colaborarea în domeniul energiei

”Investim în lărgirea şi modernizarea infrastructurii noastre de telecomunicaţii în cadrul unui acord cu normativele europene. Ne dorim să lărgim colaborarea în domeniul energiei. Acum câţiva ani, la iniţiativa Georgieia început acest proiect care prevede conectarea sistemelor energetice din Caucazul de sud, de Europa printr-un cablu subacvatic. Acest parteneriat confirmă disponibilitatea ţării noastre de a colabora în domeniul energiei. Avem capacităţi mari pentru a transmite energie vecinilor noştri, cu excepţia Europei. Cablul submarin din Marea Neagră oferă o perspectivă importantă în aceatsă direcţie, proiectul va sprijini dezvoltarea în domeniul energiei verzi, va crea posibilităţi de comercializare corespunzător între Europa şi sudul Caucazului”, a declarat premierul din Georgia, Irakli Garibashvili.

”Situaţia actuală din Europa este atât de confuză cum nu a fost niciodată. Avem un război în vecinătate, avem o criză serioasă energetică, avem probleme cu preţurile şi toate economiile europene luptă cu inflaţia şi liderii europeni au hotărât să se rupă de gazul rusesc.Trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre energie şi securitate energetic. Noi în Ungaria suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este tot mai important să fim inovativi”, a declarat Viktor Orban la Bucureşti, înainte de semnarea Acordului pentru energia verde.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233