dobroge.tv

Live

Dotări ca pentru un restaurant, în bucătăria unei grădinițe din Constanța. Au primit friteuze, cuptoare cu microunde și frigidere de mărimi industriale: „Nu avem ce face cu ele. Sunt inutile și ocupă loc”

02 februarie 2023
Publicitate

O grădiniță din Constanța aflată în proces de reabilitare s-a trezit peste noapte cu dotări de bucătărie ca la un hotel de patru stele de pe litoral. Friteuze, chiuvete de apartament, frigidere de mărimi industriale și cuptoare cu microunde, toate au fost descărcate în clădire de curieri. Sunt inutile și mult prea mari, motiv pentru care ele au fost depozitate pe hol. Conducerea grădiniței nu știe momentan ce să facă nu ele. De cealaltă parte, reprezentanții primăriei nu știu nimic despre această situație dar au promis că vor studia problema.

„Acolo, este friteuză. Uitați-vă ce înseamnă friteuză. Înseamnă aceste două cutii, în care noi să prăjim, ce?... Pentru o grădiniță cu 300 de copii”, spune Tania Dumitrescu, director Grădiniță „Amicii” Constanța.

Când au început să despacheteze rând pe rând coletele imense, educatoarele au rămas fără cuvinte. Sperau să primească lucrurile de care aveau nevoie, însă marfa care a sosit, părea că și-a greșit adresa.

Această este mașina de spălat vase, pentru 300 de copii. Aceea e mașină de spălat cred că pahare, dar noi nu avem pahare. Noi folosim cănuțe de inox”, mai spune Tania Dumitrescu, director Grădiniță „Amicii” Constanța.

Surprizele nu s-au oprit aici. Când au intrat în bucătăria proaspăt renovată, femeile s-au blocat. O parte dintre echipamentele pe care le-au primit sunt total inutile. Unele fie sunt prea mari, fie sunt prea mici.

Sunt cele trei chiuvete, una din ele blochează ușa și pe aceea o vor scoate. Sunt atât de înguste încât noi, oalele mari n-avem unde să le spălăm”, spune Tania Dumitrescu, director Grădiniță „Amicii” Constanța.

Avem oale de 50, de 40, de 30 care sunt mari. Nu încap că chiuveta e de 40 de centimetri, cred că atâta. Într-o unitate, eu cred că ar trebui o chiuvetă mult mai mare cu două cuve: una pentru spălat și una pentru clătit”, a declarat Paula Păun, bucătăreasă Grădinița „Amicii” Constanța.

Asta nici nu se desprinde ca să poți să o folosești, s-o manevrezi să speli. Deci nu ai cum să introduci o oală de 50 de litri”, spune Tania Dumitrescu, director Grădiniță „Amicii” Constanța.

Mai grav este că cei de la grădiniță nu au fost înștiințați și s-au trezit cu echipamentele la ușă. O parte dintre ele, pentru că erau foarte mari, au fost depozitate pe unde s-a putut.

Acela este un frigider, acesta este un congelator. Nu avem ce face cu ele! Noi nu avem 1.200 de iaurturi, nu avem! Sunt inutile și ocupa loc! Apoi este acest cuptor pe care nu avem unde să-l punem. Au vrut să-l pună pe masa mare dar se curbează”, mai spune Tania Dumitrescu, director Grădiniță „Amicii” Constanța.

Iar utilajele total inutile continuă să vină, în fiecare zi.

Trei cuptoare cu microunde la care noi nu știu ce vom încălzi. Nu știu ce se va face cu toate aceste ustensile imense care nouă nu ne folosesc”, a declarat Tania Dumitrescu, director Grădiniță „Amicii” Constanța.

Subiectul a fost dezbătut de consilierii locali în urmă cu două zile chiar înainte de ședința de consiliu, într-una din comisii.

În partea aceasta a doua de proiectare, unde vorbim de materiale diverse, s-au petrecut sau se petrec niște lucruri puțin ciudate. Proiectantul nu știe despre ce e vorba într-o grădiniță. Atâta vreme cât ei proiectează niște frigidere supradimensionate, ca și cum le-ai lua pentru restaurant, în niciun caz pentru o grădiniță, care nu încap în bucătăriile făcute acum, asta este culmea. Nu au unde să le bage, ele stau cu ele pe holuri”, a declarat Irinela Nicolae, consilier local.

Tot atunci, consilierii locali au votat proiectul privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru reabilitarea și modernizarea grădiniței. Proiectul a fost făcut însă în urmă cu trei ani, supus la licitație și câștigat de o societate comercială. În 2021 a fost atribuit contractul pentru execuția lucrărilor de construcții. Durata de implementare era de 47 de luni, iar lucrările ar fi trebuit să fie finalizate până la sfârșitul lunii iunie a anului trecut. Însă, unitatea de învățământ nu este nici până acum gata.

Spațiul exterior aici este o problemă, este mult beton, în detrimentul spațiului verde și copiii nu câștigă nimic din asta pentru că nu vor sta la vară sub soarele torid”, a mai declarat Tania Dumitrescu, director Grădiniță „Amicii” Constanța.

Proiectul de reabilitare a Grădiniței „Amicii” are o valoare de 1.200.000 de euro. Acum, trebuie alocați bani în plus cu care să se cumpere exact produsele de care au nevoie. În aceeași situație se pare că se află și grădinița „Mugurel” din Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233