dobroge.tv

Live

MIELUL DE PAŞTE. Fermierii se pregătesc să ducă mieii la piață. Pentru mulţi români, însă, carnea de miel va fi anul acesta o delicatesă: ''Foarte puțini mai sunt cei care dezvoltă această afacere pentru a-și întreține familia''

21 martie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Ne desparte mai puțin de o lună până când sărbătorim învierea domnului și, ca de obicei, românii încep de pe acum să își facă lista de cumpărături. Și, ca în fiecare an, carnea de miel este în fruntea listei. Dobrogea TV a început campania “Mielul de Paște” prin care vă arată de unde puteți cumpăra carne de miel, cât costă, de ce s-a scumpit și dacă iedul este o alternativă pentru masa pascală. Am mers la fermierii din Dobrogea să vedem cum se pregătește, tradiţional, friptura de miel dar și cea de ied și am discutat cu fermierii și crescătorii de oi din cea mai cunoscută zonă a regiunii.

Pentru mulți români, carnea de miel va fi anul acesta o delicatesă. Piesa de rezistență de pe masa de Paște va costa cu o treime mai mult față de anul trecut. Pentru un kilogram de miel, doritorii vor plăti și 50 lei, spun fermierii care se așteaptă să vândă mai puțin decât în 2022. Există însă și o variantă mai puțin costisitoare: să cumpere mielul viu direct de la poarta fermei acolo unde va costa 20 de lei pe kilogram. Colegii mei, Elenis Halep și Mitică Raftu, au luat la pas satele din nordul Dobrogei și au aflat cele mai bune locuri de unde puteți cumpăra carne de miel.

Fermierii din satele Vasile Alecsandri și Stejaru se pregătesc deja să ducă mieii la piață. De altfel în cele două localități sunt cele mai mari ferme de oi și berbeci din Dobrogea. Aici găsim pe lângă rasele dobrogene și alte rase pe care fermierii au încercat să le adapteze la climatul regiunii nostre.

În unele ferme, oierii își pregătesc mașinile de transport, iar mieii care vor ajunge pe tarabe de Paște au fost deja separați în țarcuri. Vor fi mai scumpi, spun aceștia, însă majorarea este justificată.

„Anul trecut luam porumb cu 80 bani, 90, iar anul acesta de la 1,5 lei în sus”, a spus Bogdan NEGREANU, fermier localitatea Vasile Alecsandri, județul Tulcea.

„Se scumpește zi de zi. Anul trecut cu 60 bani și anul ăsta cu 1,7 lei și cu 2 lei am luat că era necesar că animalului trebuie să-i dai să mănânce. Nu-i ca omul, omul mai rabdă, astea zbiară. Auziți? Vedeți cum e? Când vine ora, țipă toți”, a spus Mihai UDA, fermier comuna Stejaru, județul Tulcea.

Carnea de miel va costa, în piețe, chiar și cu 30% mai mult anul acesta de Paște, față de anul trecut, spun crescătorii de oi. De exemplu dacă anul trecut prețul pe kilogram era între 35 și 40 lei acum acesta va ajunge și la 50 lei. Pe lângă prețul la cereale care a explodat, facturile la curent au fost și ele o problemă, spun oierii, de aceea mulți dintre ei au încercat să facă economie.

„Facturile sunt enorm de mari. Înainte lăsam becul aprins noaptea, dar acum cu criza nu las niciun bec. Mă trezesc la 12 noapte dau un ocol prin fermă și sting. Nu e ca înainte factura, înainte dădeam 100 lei-200, acum 400-500 lei lunar”, a spus Mihai UDA, fermier comuna Stejaru, județul Tulcea.

Cei care nu vor să dea 50 de lei pe kilogramul de carne de miel la piață pot merge direct la fermă și îl pot achiziționa în viu la un preț sensibil mai mic.

„Îl dau de aici cu 20 de lei în viu, tăiat dau la 30-35, de Paște mai urcăm chiar dacă îl ia din fermă, din piață poate să fie și 50 lei”, a spus Mihai UDA, fermieri comuna Stejaru, județul Tulcea.

Mielul nu este un animal ușor de crescut, spun fermierii. Are nevoie de o hrană specială care să îl facă să ia în greutate. Iar aceasta costă.

Pe lângă clasicele cereale cum ar fi grâul sau porumbul, pentru îngrășarea mieilor, fermierii mai folosesc și granule. Dacă anul trecut pentru 1 kg scoateau din buzunar 1,20 lei, acum pot scoate și 2 lei.

Bogdan NEGREANU, fermier localitatea Vasile Alecsandri, județul Tulcea: - Am hrănit și cu granule, am dat 2 lei.

Reporter Dobrogea TV: - Dar de ce este important să le adăugați în alimentație aceste granule?

Bogdan NEGREANU, fermier localitatea Vasile Alecsandri, județul Tulcea: - După cum știți lucerna nu prea s-a făcut anul acesta și granulele au tot ce trebuie, au mai multe proteine, nu poți să-i dai numai porumb că nu faci treabă. Dacă prețurile la furaje, combustibil și energie electrică nu vor scădea, oierii se tem că în viitor vor pune lacătul pe ferme.

„Nu mai rentează, practic o fac din pasiune și foarte puțini mai sunt cei care dezvoltă această afacere pentru a-și întreține familia sau pentru a avea un trai decent”, a spus Enache DUMITRU, primarul comunei Stejaru, județul Tulcea.

Pentru un miel de 15 kilograme, românii vor plăti anul acesta între 600 şi 750 de lei cu aproape 200 lei mai mult comparativ cu anul trecut.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233