dobroge.tv

Live

A fost inaugurat „Muzeul în aer liber” din incinta Memorialului Poarta Albă: este închinat deținuților politici exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre - Marea Neagră

25 mai 2023
Publicitate

„Muzeul în aer liber” din incinta memorialului Poarta Albă a fost joi inaugurat. Acesta este închinat deținuților politici exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre – Marea Neagră, între anii 1950 și 1953, pentru că și-au iubit neamul, credința și țara. Este și mesajul care se regăsește pe piatra comemorală.

„Cel mai greu cred că a fost să observi cum, la sfârșitul iernilor, numărul deținuților care au decedat era mai mare și să-ți închipui felul în care erau tratați și cauzele morții lor. Condițiile de detenție trebuie să fi fost înfiorătoare”, a declarat Andrei Georgescu, constructor.

„Un obiectiv care ar trebui înscris în circuitul național al punctelor muzeale care reflectă suferința deținuților politici”, a declarat Leonard Câmpeanu vicepreședinte Asociația Foștilor Deținuți Politici din România.

Muzeul este alcătuit din 30 de plăci din granit pe care sunt gravate numele și datele a unor deținuți politic. Însă, numărul este unul mult mai mic față de cei care au fost exterminați la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră.

„Este compus din plăci de granit negru pe care sunt imprimate 840 de nume de deținuți politici care au decedat aici. 840 din cei 4.000-5.000 ale căror urme și oseminte se găsesc în pământurile pe care le vedeți”, a declarat Mărioara Ionescu, președinte interimar Asociația Foștilor Deținuți Politici Constanța.

„Reprezintă un simbol al pedepsei foștilor eroi români. Această intersecție pare a fi o cruce datoriră celor două brațe care se despart aici, la Poarta Albă, și în care au murit mii și mii de oameni nevinovați care au luptat pentru libertate, pentru dreptate și pentru democrație”, spune un localnic.

De pe alte 10 plăci vizitatorii vor putea citi un scurt istoric al canalului, dar vor putea vedea și o hartă a gulagului din România.

„Pe opt plăci de granit negru se găsește istoricul canalului, din anii 1949-1952. În continuare, pe încă două plăci de granit veți găsi harta Gulagului românesc și vechiul traseu al canalului”, a mai declarat Mărioara Ionescu, președinte interimar Asociația Foștilor Deținuți Politici Constanța.

De asemenea, muzeul a fost construit pentru cinstirea și pentru pomenirea martirilor și a eroilor neamului, pentru istoria țării, pentru generațiile viitoare, să nu uite de jertfa acestui popor pentru cucerirea libertății lor.

„În partea dreaptă, cum privim spre canal, este o Troiță pentru cei care vor să se roage”, a mai declarat Mărioara Ionescu, președinte interimar Asociația Foștilor Deținuți Politici Constanța.

În mijlocul aleilor este amplasat „Stâlpul Infamiei”. Pe el sunt montate două plăci cu o scurtă prezentare a lui Augustin Albon, ofițer de securitate, care a introdus în lagărul Poarta Albă tortura. Proiectul a fost început de Paul Andreescu, fostul președinte al deținuților politic din Constanța, care a murit anul trecut la vârsta de 82 de ani.

„Este început de mult. Regretul mare este că nu a reușit să-l vadă terminat. De acolo de sus cred că e mulțumit”, spune o localnică.

„Proiect început în 2017 și terminat. Și după aceea s-a tergiversat, s-au construit aceste plăci acum doi ani, au stat în custodie la firma respectivă, nu puteam să ne dezvoltăm, să realizăm și suporții, i-a realizat până la urmă, domnul arhitect Andrei Georgescu și dorința noastră a fost să fie pus în funcțiune cu ocazia acestei mari sărbători, a Zilei Eroilor”, a declarat Aurel Șeitan, reprezentant Asociația Foștilor Deținuți Politici Constanța.

Investiția a fost făcută din fondurile proprii ale Asociației Foștilor Deținuți Politici.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233