dobroge.tv

Live

Constanța, cel mai murdar sector de plajă: plasticul este în continuare cel mai întâlnit deșeu

26 mai 2023

Au fost strânse mai multe gunoaie de pe plajă decât anul trecut. Plasticul este în continuare cel mai întâlnit deșeu. Din nisip ecologiștii au strâns și mai multe mucuri de țigară, materiale textile, precum și ambalaje. „Premiul” pentru cea mai murdară plajă a fost acordat Constanței. Reprezentanții „Mare Nostrum” trag din nou un semnal de alarmă și susțin că aceste resturi aruncate la întâmplare nu afectează doar animalele, ci și oamenii.

Publicitate

Pe plajele din Constanța au fost strânse peste 1.300 de deșeuri. Număr care situează municipiul pe primul loc în topul orașelor sau stațiunilor cu cele mai murdare plaje. Saturn se afla pe locul doi cu 1.095 de deșeuri, iar pe trei Năvodari și aproape 900.

„În ciuda creșterii cantității de deșeuri, densitatea înregistrată a fost de 0,11 deșeuri pe metrul pătrat, aceeași valoare ca și în anul precedent. Aceasta sugerează că eforturile noastre de conștientizare și educație au început să aibă un impact pozitiv, dar există încă mult de făcut pentru a menține plajele noastre curate și sănătoase”, a declarat Angelica Paiu, manager proiect în cadrul ONG-ului „Mare Nostrum”.

În cadrul a două sesiuni de monitorizare, membrii „Mare Nostrum” au identificate 5.880 deșeuri din diferite materiale precum plastic, cauciuc, textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal. Această cantitate de deșeuri este cu aproximativ 100 de elemente mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

„Printre cele mai frecvente deșeuri întâlnite pe sectoarele de plajă monitorizate s-au numărat piesele din plastic, cu dimensiuni cuprinse între 2,5 și 50 de centimetri, într-un număr de 785 de elemente. Aceste constatări subliniază importanța combaterii poluării cu plastic și necesitatea adoptării unor măsuri eficiente pentru a preveni acumularea deșeurilor pe porțiunile de plajă”, se arată într-un comunicat emis de ONG-ul „Mare Nostrum”.

Pentru a reduce impactul acestuia, este esențial să adoptăm un stil de viață sustenabil și să evităm utilizarea excesivă a produselor de plastic de unică folosință. Monitorizarea a fost realizată pe nouă sectoare de plajă, însumând o suprafață de peste 53.000 de metri pătrați.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

Lumina lui Hristos

Dumnezeul lui Arie

Lumina lui Hristos

ORBIREA DUHOVNICEASCĂ

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233