dobroge.tv

Live

Mai multe asociaţii ale pacienţilor: Pacienţii cronici sunt trimişi acasă fără tratament. Reprezentant al unui lanţ de farmacii: De mâine vom fi nevoiţi să le spunem că nu sunt bani de medicamente pentru ei

Mai multe asociaţii ale pacienţilor: Pacienţii cronici sunt trimişi acasă fără tratament. Reprezentant al unui lanţ de farmacii: De mâine vom fi nevoiţi să le spunem că nu sunt bani de medicamente pentru ei
19 septembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Mai multe asociaţii ale pacienţilor acuză că programele naţionale de sănătate au rămas fără finanţare, în absenţa unei rectificări bugetare.

”Programele naţionale de sănătate au rămas FĂRĂ FINANŢARE, iar pacienţii români au rămas FĂRĂ MEDICAMENTE. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naţionale au rămas FĂRĂ BANI. Pacienţii cronici sunt trimişi acasă FĂRĂ TRATAMENT şi FĂRĂ NICIO ALTĂ SOLUŢIE. Vieţile românilor se sting şi nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”,afirmă într-un comunicat Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Reprezentanţii pacienţilor cer Guvernului să deblocheze banii necesari.

”Rugăm Guvernul României să ia măsuri urgente şi să deblocheze banii necesari sistemului medical. Rugăm Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să publice urgent care este suma necesară, până la sfârşitul anului 2023, pentru derularea Programelor naţional”, este mesajul celor trei asociaţii.

Răzvan Ştefan reprezentantul unui grup farmaceutic din Capitală, a declarat pentru News.ro că pacienţii oncologici sunt „sacrificaţi” de către politicieni, pentru că starea lor de sănătate nu le permite să iasă în stradă.

„Blocajul a început la fârşitul lunii august, când ar fi trebuit să sosească banii pe programele naţionale de sănătate, în speţă Programul naţional de oncologie, că acolo este cea mai mare durere. Pe diabet, de exemplu, au venit ceva bănuţi, pe teste şi pe insulină. Nu toate programele de sănătate au primit bani, insulinele şi testele de glicemie sunt cele care au primit, la oncologie, în schimb, niciun leu fapt care, pentru unele farmacii care au pondere mare de programe naţionale de sănătate (...) a dus la blocaje. Cu alte cuvinte, furnizorii au transmis farmaciilor: Nu primim banii, nu vă dăm medicamente! Ca urmare, şi eu, ca farmacist, trebuie să transfer acest răspuns către pacienţi. (...) De mâine vom fi nevoiţi să le spunem pacienţilor de citostatice/terapie imună sau terapie biologică că nu sunt bani pentru medicamentele pentru ei”, a declarat, marţi, pentru News.ro Răzvan Ştefan, administrator unui lanţ de farmacii.

Potrivit acestuia, „problema majoră” este aceea că, cel puţin la nivelul Capitalei, nu există multe rezerve, în Bucureşti existând puţine farmacii care pot asigura aceste medicamente.

Pentru programe precum cel care asigură tratamentul hepatitelor, pentru cardiologie sau gastro-enterologie, neurologie s-au alocat bani, însă nu şi pentru programul oncologic, unde sunt prevăzute cele mai mari sume.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233