dobroge.tv

Live

România va avea primul muzeu subacvatic la Constanța. Două statui au fost scufundate în apropierea Cazinoului: „Vor urma și altele”

15 noiembrie 2023
Publicitate

Planurile pentru un muzeu subacvatic în Marea Neagră sunt tot mai concrete și încep să prindă contur. În prezent, două statui masive, cu o greutate de zeci de kilograme fiecare, au fost scufundate în apropierea Cazinoului din Constanța. Inițiativa este opera unui scafandru profesionist. Acest muzeu va deveni un punct de atracție pentru pasionații de scufundări, alături de numeroasele epave situate pe fundul mării, fiecare ascunzând secrete ce așteaptă să fie descoperite.

În apropierea țărmului Mării Negre, acolo unde în antichitate acostau ambarcațiunile ce aveau ca destinație cetatea Tomis, a fost scufundat un bust al poetului Publius Ovidius Naso. Statuia a fost realizată inițial din lemn de plop, iar ulterior a fost refăcută din ciment și are o greutate de 90 de kilograme. Pascale Roibu, a creat de curând o altă piesă, o premieră mondială în acest domeniu.

„Bustul scafandrului greu l-am realizat eu de la început din lut de modelaj, apoi am turnat o matriţă, contra-matriţă și l-am turnat din ciment, din beton solid. Are în jur de 180 de kilograme. În apă a fost ceva mai ușor de transportat pentru că era susținut de niște baloane”, a declarat Pascale Roibu, scafandru profesionist.

Muzeul subacvatic ar putea deveni o adevărată atracție pentru turiștii pasionați de scufundări. Iar Marea Neagră este o adevărată comoară pentru cei care vor să îi descifreze tainele.

„Acest tip de muzeu subacvatic există în multe țări din lume, el potenţează, încurajează turismul, este o idee foarte bună. Sunt firme care practică turismul subacvatic, sunt oameni care se scufundă în acea zonă, dar trebuie să și vadă ceva”, a declarat Andrei Neagu, manager ArtAntik Gallery.

În zona vechii cetăți Tomis, în adâncurile Mării Negre sunt zeci de epave ale unor nave istorice, precum și hidroavioane prăbușite în cele două războaie mondiale. Așa că cei care decid să se scufunde vor avea ce admira.

„Arkadia este situată la est de Capu Midia, Moskova, v-am zis, cam în fața Constanței la vreo 50 m adâncime, medii și multe, multe altele și câteva, nu multe, epave din lemn antice sau medieval”, a declarat conf. dr. Glicherie Caraivan, geolog Institutul GeoEcoMar.

Sunt mulți oameni pasionați care au posibilitatea să dezvolte un astfel de turism. E adevărat că Marea Neagră are și niște dezavantaje, printre care temperatura apei este un impediment că ea e clară doar atunci când apa-i rece și doar în sezonul rece. Sunt, de asemenea, vizitabile în sezonul cu apă transparentă, în sezonul rece, sunt numeroase, nu sunt puține, și sunt interesante de cercetat”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, biolog.

Pascale Roibu a muncit luni în șir pentru a-și vedea visul împlinit. Și nu s-a opri aici. Următoarea piesă este aproape finalizată.

„Am în lucru deja de ceva timp statuia zeului Poseidon, trebuie să-l mai finisez, tot așa, să-i torn o matriță, să-l torn tot așa din ciment. Vor urma și altele”, a mai declarat Pascale Roibu, scafandru profesionist.

Statuile scufundate sunt un omagiu adus scafandrilor care și-au sacrificat viața de-a lungul timpul, dar si scafandrilor constănțeni care au pus, la propriu, bazele Portului Constanța la sfârșitul anului 1890.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233