dobroge.tv

Live

Plajele din nordul litoralului au început să erodeze în urma furtunilor din ultima perioadă. Specialiștii susțin că nu există motive de îngrijorare

15 decembrie 2023
Publicitate

Reabilitată cu fonduri europene, o bucată din plajă a început să dispară pur și simplu și asta pentru că marea a „mușcat” din nou din nisip. Specialiștii susțin că fenomenul este unul natural: „marea își ia înapoi ce îi aparține” și nu avem de ce să ne îngrijorăm.

„Este un fenomen prin care diferența de nivel dintre plaja submersă și emersă generează o eroziune destul de serioasă, atunci când valurile vin și lovesc mai puternic. Forța valurilor va scădea, când apa este mică, valul se sparge și atunci acest fenomen se va aplana”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

„Datorită intensității foarte mari a valului, atunci se produce acest fenomen de cliffing, mai ales în Mamaia, fiindcă structura profilului de plajă este alcătuit din nisip cu scoică mai multă și de aceea preponderează acest fenomen în Mamaia”, a declarat dr. ing. Hristu Uzun, director ABADL.

Fenomenul numit și „cliffing” a putut fi observat nu doar în nordul litoralului, ci și în zona Dunării, susțin cercetătorii.

„Au fost două furtuni excesive într-o săptămână, situație în care și efectele asupra țărmului au fost corespondente. Impactul a fost mult mai mare pe țărmul nordic al bazinului mării, al doilea fenomen producând o retragere a maselor de apă de pe partea Vestică a bazinului”, a declarat Răzvan Mateescu, cercetător.

Cei care au afaceri în apropierea acestei plaje își pun speranțele în intervențiile autorităților. Soluții pentru remedierea acestei probleme există, însă utilajele pot interveni doar când vremea este favorabilă.

Avem încredere în cei de la Apele Române că vor amenaja cum trebuie, la fel cum s-a întâmplat și la începutul acestui sezon”, a declarat George Țicu, manager plajă.

„După ce trece fenomenul, eliberăm zona, o aducem la starea normală de funcționare a plajei”, a mai declarat dr. ing. Hristu Uzun, director ABADL.

Chiar dacă plaja va fi nivelată, în cazul în care vor apărea din nou furtuni pe mare, specialiștii susțin că malul va trebui din nou reconstruit. Există însă și o veste bună, procesul de eroziune aduce totuși și un bonus - nisip foarte fin la malul mării.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233