dobroge.tv

Live

Oradea – spaţiu verde pentru fiecare locuitor

23 septembrie 2020
Publicitate

În cele mai multe dintre orașele României te sufoci. Din cauza betoanelor, poluării, a lipsei parcurilor și a aerului curat. În unele, însă, din fericire, spațiul verde este o oază de relaxare la îndemâna tuturor. Oradea are sute de hectare de spații verzi și continuă investițiile pentru mărirea acestei suprafețe. Municipalitatea vrea ca, în următorii ani, fiecare orădean să aibă, la doar 5 minute de mers pe jos, un spațiu verde. Vă invităm să urmăriți un material realizat în orașul de pe Crișul Repede despre ce înseamnă coridoare verzi, locuri de relaxare și curățenie.

Mișcare, relaxare, spații verzi, parcuri, locuri de joacă și terenuri de sport. Orădenii au parte de toate acestea și se bucură din plin de investițiile făcute în acest domeniu în ultimii ani în oraș. În parcul Ion I.C. Brătianu, de pildă, oamenii au la dispoziție o pistă de alergare sintetică, ce se întinde pe o distanță de mai bine de un kilometru. Și tot aici este amenajat și un teren modern de sport.

În anul 2008, potrivit datelor oficiale de la acel moment, în Oradea erau 510 hectare de spații verzi. De atunci, lucrurile s-au schimbat în bine.

După o zi de lucru, câteva clipe de relaxare în aer liber sunt mai mult decât binevenite. Iar în Oradea, aerul curat este din belșug. Peste 530 de hectare de spațiu verde existau în oraș la sfârșitul anului 2019. Iar în perioada următoare, autoritățile intenționează să crească această suprafață de spațiu

Concret, de la aproximativ 24 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor, se dorește extinderea suprafeței până la 30 de metri pătrați până în anul 2030.

„Încercăm tot timpul să dezvoltăm noi zone verzi și avem și un principiu: dorim ca fiecare locuitor al municipiului Oradea, la 5 minute de mers pe jos, să ajungă într-o zonă verde, într-o zonă de relaxare, într-un spațiu verde”, a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea

Pentru îndeplinirea acestui principiu, autoritățile municipale au adoptat o strategie care urmează să fie dezvoltată în următorii zece ani. Cum investițiile făcute în infrastructura rutieră au afectat, inevitabil, zonele verzi din municipiul Oradea, s-au căutat soluții care să compenseze și să le readucă locuitorilor spații de relaxare.

În perioada următoare, municipalitatea își propune să expropieze și să cumpere zonele respective iar, cu fonduri europene din exercițiul bugetar 2021-2027, să amenajeze noi spații verzi. Iar în paralel, pe un teren degradat de aproape 1 hectar din cartierul Veteranilor, a fost amenajat, cu finanțare europeană, un nou parc, în prima parte a lunii septembrie. Parcul Veteranilor face parte din cele cinci coridoare verzi care sunt în plan până la sfârșitul lui 2020. Coridoarele însumează 12 hectare. Sunt noi spații verzi pe care municipalitatea le pune la dispoziția oamenilor. Ceea ce va face ca până la finalul anului, fiecare orădean să beneficieze de 27 de metri pătrați de spațiu verde.

Regenerarea zonelor degradate din oraș sau programe de împădurire sunt proiecte concrete anunțate și asumate de autoritățile orădene pentru următoarea perioadă. De asemenea, parcuri deja existente urmează să fie reabilitate. Și pentru acestea se dorește accesarea de fonduri europene. Specialiștii pregătesc în mod constant documentațiile necesecare. De îndată ce o axă de finanțare este disponibilă, proiectul este depus. Cam așa se face treabă în Oradea.

Treabă se face și pe partea de curățenie, în municipiu. Din 2008, s-a pus accent pe ideea ca acest sector să fie unul exemplar. O problemă, spune viceprimarul Birta, era cu pubelele de gunoi. În anii trecuți, diferiți oameni împrăștiau deșeurile pe lângă containere. S-au luat măsuri și în acest caz.

Cetățenii indisciplinați, care nu respectă regulile și aruncă gunoaie pe jos sunt amendați. În oraș, în special în zona centrală, sunt patrule care verifică dacă oamenii sunt responsabili și au sau nu grijă de orașul în care locuiesc ori pe care îl vizitează. Mai sunt multe de făcut, sunt de părere autoritățile orădene, pentru ca orașul să fie și mai frumos, și mai curat, și mai sănătos. Este o dovadă de modestie și, totodată, de ambiție. Este un exemplu „Așa da” de cum trebuie făcută administrație: să vrei mai mult pentru comunitatea în care trăiești și pe care o conduci. Asta înseamnă să fii un lider. Și asta ar trebui să ceară fiecare cetățean de la cei cărora le încredințează, o dată la patru ani, destinele.


Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233