Piața Tomis III, din ce în ce mai goală. Prețurile mari îi fac pe unii clienți să ocolească stand-urile, iar pe alții să cumpere mai puțin: ''Oamenii n-au bani''
Se tem că-și vor închide taraba. Anul nou a început cu stângul pentru o parte dintre comercianții din Piața Tomis III. Încasările au scăzut și cu 60% comparativ cu 2022. Prețurile mari îi fac pe unii clienți să ocolească stand-urile, iar pe alții să cumpere mai puțin. Chiar dacă nu mai vând atât de multă marfă, iar în interior temperaturile nu sunt tocmai ridicate, oamenii vin zilnic la muncă. Speră totuși ca măcar să-și recupereze o parte din investițiile lunare.
Într-un cuvânt- dezastru! Asta spun unii comercianți din Piața Tomis III atunci când vine vorba de încasări. Acestea sunt din ce în ce mai mici, iar piața din ce în ce mai goală. Mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, oamenii susțin că vânzările au scăzut extrem de mult.
„Nu merge! Merge prost. Uitați cum merge: piața goală! Păi oamenii n-au bani, curentul scump, totul e scump, ne-au venit facturile. Nu știu dacă o să mai rămânem, dacă n-am făcut nimic, la ce să stăm?”, a spus Maricuța, comerciant Piața Tomis III.
Reporter: Cu cât la sută v-au scăzut vânzările comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut?
Andrei, comerciant Piața Tomis III: Crede că cu 50-60%, nu vă mint.
Lipsa clienților le mai aduce un necaz comercianților. Marfa le ajunge de cele mai multe ori la gunoi și asta pentru că nu are cine s-o cumpere.
În 2022, 1 kg de roșii costa aproximativ 8 lei, acum însă pe tarabe cel mai mic preț afișat este de 12 lei. De asemenea, ceapa era 4 lei kg, iar în 2023 s-a scumpit cu cel puțin 1 leu. Și nu sunt singurele produse. Anul trecut pe vremea această ardeii erau 11 lei kg, acum însă în unele piețe constănțene îi găsim chiar și cu 18 lei/kg. Același
lucru s-a întâmplat și la cartofi. Dacă înainte aceștia erau 2 lei/kg, ei bine pentru 1kg de cartofi anul acesta vom scoate din buzunar chiar și 4 lei.
Facturile la curent, gaz sau întreținerea locuinței sunt prioritare pentru cei mai mulți constănțeni. Și cum și acestea s-au mărit, oamenii au devenit și mai precauți atunci când vine vorba de bani. Singura economie pe care o pot face este ,,să-și ia de la gură” sau ,,să-și pună pofta în cui”.
„Mult mai mari și nu doar la legume, toate sunt mari, iar salarii sunt tot la fel de mici. Iau mai puţin, mă rezum la strictul necesar, nu-mi permit să-mi mai fac mofturile pe care le făceam în alți ani”
„Puțin mai mari, se simte, 2-3 lei la fiecare kg. Suntem nevoiți cu salariul pe care-l avem, cu ce câștigăm să trăim, să plătim întreținerea și toate astea. Facem economie”
În anul 2022, inflația a atins pragul de 17%, însă în ceeea ce privește noul an, specialiștii economici preconizează că, țara noastră se va confrunta din nou cu o inflație de peste 10% și o creștere de cel puțin 3%. Există însă și o veste bună. Analiștii economici susțin că odată cu investițiile pe care anumite firme din țările europene le vor face în România ne vor ajuta să depășim criza economică.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Gara Constanța, din 1960 până azi – 65 de ani de mobilitate și progres

ANAT cere un mecanism european obligatoriu de protecție împotriva falimentului companiilor aeriene

Au aruncat gunoiul pe domeniul public și au fost amendați. Au fost surprinși de camerele de supraveghere
Asfaltare pe un tronson al bulevardului Mamaia. Lucrările se desfășoară cu restricții de trafic rutier
Se reiau lucrările de modernizare la magistrala M2 din Constanța
Pirați, rock și vot! Festivalul din Sulina combină muzica cu responsabilitatea civică
965 de secții de votare în diaspora pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Mâine începe votarea
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

