dobroge.tv

Live

Mielul, între export și piața internă. Echipa Dobrogea TV a ajuns în comuna Stejaru din județul Tulcea: ''Sunt satele cu cele mai mari ferme de miei, dar nu mai sunt satele cu cele mai mari turme de oi''

20 martie 2023
Publicitate

Mielul de Paște se împarte între piața internă și export. Țările arabe sunt, în principal, destinația mieilor dobrogeni. Cu toate acestea, oierii spun că nici la arabi nu mai este profitabil să vândă pentru că oferă prețuri din ce în ce mai mici pe kilogramul în viu. Mai exact până în 20 de lei ceea ce pentru crescătorii de oi din Dobrogea nu reprezintă niciun fel de profit. Aceștia preferă să țină mieii în ferme până ajung la o greutate mai mare și apoi să îi trimită la export. Asta nu înseamnă că neglijează piața internă. Cu prețuri mai mari însă. Urmăriți un reportaj din campania ,,Mielul de Paște” realizat de colegii mei, Elenis Halep și Mitică Raftu.

Prima noastră oprire a fost în comuna Stejaru din județul Tulcea. Aici, fermierii spun că în acest moment sunt în jur de șapte mii de oi mame adică aproape același număr de miei. De trei ori mai puțin decât în 2004, un an de referință pentru fermierii tulceni.

„Sunt satele cu cele mai mari ferme de miei, dar nu mai sunt satele cu cele mai mari turme de oi. Avem ferme cu 30,40, 50.000 de capete pe stabulație, un rulaj anual de peste 200.000 capete de miei crescuți pe stabulație liberă. Am început să renunțăm la creșterea efectivului matcă și să ne axăm pe îngrășarea mieilor de lapte”, a spus Enache DUMITRU, primarul comunei Stejaru, județul Tulcea.

Mihai are 73 de ani, se ocupă cu creșterea oilor de când era copil, și la ferma lui din Stejaru sunt acum 300 de miei din rasele dobrogene spancă și merinos. Trăim vremuri din ce în ce mai grele, spune Mihai, pentru că nu are oameni cu care să muncească la fermă iar prețul oferit de străini pentru mielul în viu este foarte mic. Așa că a preferat să țină mieii în ferme, la îngrășat, și să-i vândă când ajung la o greutate de aproape 50 de kg.

„În mod normal prețul trebuie să sară de 20, 25, dar nu ne dă. S-au împuținat mieii că nu mai sunt nici oameni, că cei care țineau oi de-al de noi, oameni vârstnici nouă ne plăcea munca asta, dar tineretul de astăzi nu mai vrea așa ceva”, a spus Mihai UDA, fermier comuna Stejaru.

„Mielul de lapte este subapreciat pentru că în momentul când el a crescut la 17-20 kg în viu el trebuie înțărcat și atunci se speculează acest moment și se oferă prețurile foarte mici și nereale. Anul acesta prețul la mieii de lapte n-ar trebui să scadă sub 20 lei plus cei 8% compensația statului român, iar cei la partea de berbecuți, miei la 40,50kg, acum prețul este de 14-15 lei/kg direct la vapor”, a spus Enache DUMITRU, primarul comunei Stejaru, județul Tulcea.

Crescătorii de miei mai spun că de câțiva ani arabii au început să prefere doar o singură rasă din zona Moldovei, care se adaptează mai greu la climatul din regiunea noastră.

Cei mai căutați miei pe piața arabă sunt cei din rasa caracul care se deosebește de cel merinos prin coada lor deosebită. Aici există un depozit de grăsime pe care arabii îl folosesc la diverse preparate din bucătărie.

O altă problemă cu care se confruntă oierii este lâna care rămâne după tunsul oilor. Dacă până acum treizeci de ani aceasta era folosită în industria textilă, acum, în cel mai bun caz o cumpără turcii. Dacă nu se întâmplă asta, lâna ajunge în sobe sau la gunoi.

„Lâna lasă de dorit. De câțiva ani lâna se aruncă la gunoi, muncim pentru nimic, iau banii numai tunzătorii pe care trebuie să-i plătim”, a spus Mihai UDA, fermier comuna Stejaru.

Din ferma lui Mihai vor ajunge pe tarabele din piețele dobrogene doar mieii care au până în 15 kilograme. Cei care depășesc 40 de kilograme iau calea țărilor arabe, iar restul rămân la îngrășat.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233