Exercițiul multinațional Sea Shield 23, organizat de Forțele Navale Române, a ajuns la final. ''Au fost până acum 10 zile de antrenamente, de secvențe de instruire comună cu partenerii noștri''
Exercițiul multinațional Sea Shield 23, organizat de Forțele Navale Române, a ajuns la final. Timp de două săptămâni militari români alături de militari din alte 12 țări s-au antrenat împreună. La secvențele din acest an ale exercițiului au participat aproape 3.500 de militari din 13 state aliate şi partenere NATO. Au fost testați timpii de reacție într-o misiune de salvare, modul în care acționează fiecare militar și nu numai. În ultima zi exercițiului, potrivit scenariului Delta Dunării a fost atacată de un inamic prin trei puncte strategice, cu scopul de a ajunge în centrul României.
Zece nave de luptă, 20 de ambarcațiuni rapide, un avion, un elicopter și peste 350 de militari au participat la ultima secvență a exercițiului multinaţional Sea Shield 23. Potrivit scenariului, Delta Dunării a fost atacată de un inamic prin trei puncte strategice. Scopul a fost acela de a ajunge în centrul României.
"Scenariul tactic cu tema Scenariul de Luptă Fluvial în cadrul grupării de forțe întrunite pentru blocarea și neutralizarea unui desant inamic lansat într-un raion fluvial asigură o coerență operațională în faza întâi a exercițiului când în cooperare cu structure din cadrul sistemului naţional de apărare am organizat evacuarea populației civile din zona de conflict pe informațiile furnizate de structurile specializate. Adversarul urma să execute operații de desant în zonă. Am consolidat aliamentele de apărare în raionul fluvial și astăzi am trecut la blocarea și neutralizarea acestuia", a declarat contraamiral de flotilă Marcel NECULAE, comandantul Flotilei Fluviale.
În urma unor astfel de exerciții, militarii români își testează și întăresc capabilitățile. Mai mult decât atât, se pregătesc pentru situații complexe care pot oricând să devină reale.
"Un exercițiu de la simplu la complex. Simplu prin faptul că nu facem altceva decât să verificăm și să validăm procedurile, și anume cum instruim așa vom lupta. Complex prin faptul că în afară de militarii din Forțele Navale la exercițiu au fost invitați să participe, ne-am instruit și am executat exerciții în comun cu colegii de la Forțele Terestre și de la Forțele Aeriene", a spus cdor. Octavian MOCANU, coordonatorul exercițiului.
Anul acesta, pentru prima dată de la începerea exercițiului militar Sea Shield în 2015, Delta Dunării a fost inclusă în scenariu ca zonă de conflict.
"Din anul 2015 și până în prezent s-a dezvoltat scenariul exercițiului Sea Shield și, de asemenea, numărul participanților și al partenerilor străini a crescut. Au fost până acum 10 zile de antrenamente, de secvențe de instruire comună cu partenerii noștri și obiectivele au fost atinse în totalitate", a spus col. Cornel PAVEL, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.
La exercițiul Sea Shield organizat și coordonat de Forțele Navale Române au participat militari din 13 țări.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Gara Constanța, din 1960 până azi – 65 de ani de mobilitate și progres

ANAT cere un mecanism european obligatoriu de protecție împotriva falimentului companiilor aeriene

Au aruncat gunoiul pe domeniul public și au fost amendați. Au fost surprinși de camerele de supraveghere
Asfaltare pe un tronson al bulevardului Mamaia. Lucrările se desfășoară cu restricții de trafic rutier
Se reiau lucrările de modernizare la magistrala M2 din Constanța
Pirați, rock și vot! Festivalul din Sulina combină muzica cu responsabilitatea civică
965 de secții de votare în diaspora pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Mâine începe votarea
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

