dobroge.tv

Live

Pericolul din iarbă - cum poate fi extrasă o căpuşă acasă şi de ce este totuşi indicat să mergem la medic

Publicitate

Atenţie mare la insectele ale căror muşcături pot provoca anemie şi chiar paralizie. Odată cu creșterea temperaturilor, au apărut și căpușele. Mușcătura lor poate provoca boli grave, precum boala Lyme sau encefalita de căpușă. Medicii recomandă să fim atenți când mergem la plimbare prin natură. Și veterinarii ne sfătuiesc să avem mare grijă de animalele de companie.

Temperaturile ridicate din această perioadă îi scoate pe oameni la plimbare prin natură, la grătare sau la picnic. Însă, mulți dintre constănțeni sunt atenți mai ales atunci când merg la iarbă verde. Se tem de căpușe și de faptul că le pot pune viața în pericol.

Mușcătura de căpușă poate fi exterem de periculoasă, mai ales dacă stă atașată de piele mai mult de 24 de ore și nu este eliminată corespunzător. Astfel, medicii recomandă ca extracția insectei să se facă într-un cabinet specializat.

„Primul lucru care trebuie să îl știe orice persoană care este ciupită de căpușă, este faptul că nu trebuie sub nicio formă să scoată el singur căpușa, pentru că există posibilitatea să nu poată scoate căpușa și, atunci din păcate, apar marile probleme”, a spus dr. Simona SILOCI-GHIMPĂU, medic de familie.

“Trebuie mers undeva într-un cabinet medical care are trusă minimă de chirurgie pentru că se scoate greu, trebuie prinsă cu penseta, dupaia trebuie dezinfectat locul și urmărită câteva zile”, a spus dr. Eugenia MUNTEANU, medic de familie.

În cazul în care vreți să o scoateți acasă trebuie să fiți foarte atenți. Este indicat să folosiți o pensetă cu vârf fin.

„Să luăm un pansament cu iodat sau un pansament cu alcool foarte concentrat pe care să-l punem și să-l ținem câteva minute pe căpușă, să o anesteziem, să-i desprindem aparatul bucal din pielea noastra și să o îndepărtăm integral”, a spus Adrian BÎLBĂ, doctor în științe.

Mușcătură poate provoca mai multe infecții grave, precum boala Lyme, dar și encefalita de căpușă.

,,În momentul de față există un vaccin pentru encefalita dată de căpușă. El se face numai contracost”, a spus Simona SILOCI-GHIMPĂU, medic de familie.

Și cei care care au animale trebuie să fie foarte atenți atunci când ies afară cu câinele, dar și când se întorc acasă.

„Să ne asigurăm câinii de o protecție antiparazitară cel puțin cu două mijloace: pastilă și pipetă sau spray sau pipetă”, a spus Adrian BÎLBĂ, doctor în științe.

Ultima acțiune de dezinsecție a primăriei a avut loc în urmă cu câteva zile.

„Pe lângă intervențiile de la sol, echipele au acționat și pe malurile lacurilor Siutghiol și Tăbăcărie.Toate aceste acțiuni (…) au drept scop menținerea unui nivel scăzut al densității insectelor de discomfort. Măsuri suplimentare ce trebuie aplicate sunt cosirea la timp a vegetației ierbicole, aplicarea tratamentelor chimice inclusiv în spațiile și clădirile abandonate, aplicarea zgărzilor antiparazitare la câini”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Însă, chiar și așa, medicii îi sfătuiesc pe constănțeni ca de fiecare dată când se întorc acasă să se verifice bine pe tot corpul, în special în zona axialară, precum și în spatele urechilor.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233