dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. A crescut numărul cazurilor de viroze - zeci de copii sunt internaţi în spital cu afecțiuni respiratorii. ''Copiii nu pot fi puși într-un glob, unde să nu li se întâmple nimic''

22 septembrie 2023
Publicitate

Numărul cazurilor de viroze a crescut, iar la spital sunt internați 30 de copii cu afecțiuni respiratorii. Zeci de părinți cu micuții bolnavi așteaptă zilnic la ușa cabinetelor medicilor de familie. Comparativ cu anul trecut, specialiștii spun că numărul cazurilor de viroze și enterocolite este dublu, iar cei mai afectați sunt copiii. Unii au primit tratament pentru răceală, alții au fost nevoiți să se interneze.

Vremea instabilă, sosită odată cu debutul toamnei, întreține virozele de sezon. Febră, tuse și nas înfundat, sunt doar câteva dintre simptomele comune cu care foarte mulți constănțeni s-au confruntat. La cabinetele medicilor de familie au apelat luna aceasta, zeci de pacienți care prezentau semne de răceală. La Spitalul Judeațean Constanța sunt internați în acest moment aproximativ 30 de copii cu afecțiuni respiratorii. De asemenea, peste 120 de copii au ajuns luna aceasta la Spitalul de Boli Infecțioase cu enterocolite, număr dublu comparativ cu luna septembrie a anului trecut.

„Viroze sunt, avem cazuri de enterovirusuri, am avut spre final de vară meningite cu enterovirusuri, Constanța este cunoscută ca o zonă în care, la început de toamnă, aceste patologii sunt prezente”, a spus dr. Claudia CAMBREA, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Cei mai afectați de aceste viroze sunt copiii cu vârstele între trei și șase ani, mai exact, micuții de grădiniță. Mulți dintre părinți dau vina pe colectivitate și spun că de acolo ar contacta și virozele, însă specialiștii nu sunt de aceeași părere. Întărirea imunității este vitală în această perioadă, iar hainele groase care ne dau impresia că îi protejează și excluderea din colectivitate, nu sunt o alegere corectă.

“Colectivitatea e adevărat că favorizează răspândirea infecțiilor, dar copiii nu pot fi puși într-un glob, unde să nu li se întâmple nimic. Observăm, copiii sunt mai gros îmbrăcați, transpiră și răcesc mai ușor”, a spus Dr. Eugea MUNTEANU, medic de familie.

„Începând școlile, aceste afecțiuni se pot transmite mai ușor. Dacă le curge nasul sau prezintă scaune proaste, ar trebui să stea la domiciliu trei-cinzi zile, pentru a nu transmite în colectivitate”, a spus Dr. Claudia CAMBREA, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Pentru a preveni răspândirea virozelor și a infecțiilor respiratorii, de orice fel, directorii grădinițelor spun că iau măsuri stricte. Cadrele medicale fac zilnic triajul celor mici, iar cei care prezintă simptome de răceală și gripă sunt trimiși acasă, pentru a nu pune în pericol și sănătatea celorlalți copii.

„Avem grijă să informăm părinții despre simptomele gripei. Dacă prezintă simptome, părintele va ști și îl va ține acasă. Ne anunță și automat îi sfătuim să meargă la medicul de familie. Întotdeauna, în colectivitate, copiii se întorc cu avizul medicului de familie”, a spus Steluța NEGURĂ, director grădiniță.

Ceaiuri calde, vitamine și suplimente naturiste- sunt cele mai eficiente metode pentru prevenirea și tratarea virozelor ușoare. Constănțenii au păreri împărțite în ceea ce privește imunitatea și prevenirea virozelor sezoniere. În timp ce unii preferă să întărească imunitatea, alții se tem să îi mai lase la grădiniță.

Medicii de familie trag un semnal de alarmă și spun că antibioticul nu este întotdeuna soluția, cu atât mai grav atunci când se administrează după ureche. În cazul în care tratamentul medicamentos nu dă rezultat, abia atunci se apelează la antibiotice.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233