dobroge.tv

Live

Noutăți în campania de vaccinare de anul acesta. Copiii până în 9 ani care n-au mai fost în viața lor vaccinați, trebuie să primească două doze de vaccin la interval de 30 de zile

12 octombrie 2023
Publicitate

Copiii de până în 9 ani care nu au mai făcut vaccinul antigripal până acum, vor primi două doze la interval de o lună. Este doar una din noutățile pe care le aduce campania de vaccinare de anul acesta. Mai mult, cei care doresc să se imunizeze cu acest ser vor fi nevoiți să-și ia singuri doza de la farmacie pe baza unei prescripții electronice eliberate de medicul de familie. Vârsta până la care românii pot primi gratis acest vaccin s-a extins până la 19 ani.

Campania de vaccinare de anul acesta vine cu o serie de schimbări care vizează atât adulții, cât și copiii.

„Copiii până în 9 ani care n-au mai fost în viața lor vaccinați, trebuie să primească două doze de vaccin la interval de 30 de zile. Pentru asta scriem o rețetă acum și o rețetă peste 30 de zile cu cealaltă doză. Am avut doi, trei copii care s-au vaccinat cu prima doză, care nu se mai vaccinaseră, dar am mai avut și doi, trei copilași care mai făcuseră în anii trecuți, deci a mai fost nevoie doar de o singură doză”, a spus dr. Despina VAFIADIS, medic de familie.

„Inconvenientul este că mămica va veni în două luni diferite pentru cele două rețete”, a spus dr. Ștefania ZAMFIR, medic de familie.

Tot de anul acesta părinții nu vor mai scoate bani din buzunar pentru a cumpăra vaccinul pentru copiii lor.

„Un lucru bun, este că este compesat 100% pentru copilași, pentru că acela era intra-nazal este și scumpicel”, a spus dr. Camelia CHEREGI , medic de familie.

Schimbări sunt și în rândul celorlalți pacienți care vor fi nevoiți să își ridice singuri serul din farmacii, dar doar pe bază de rețetă. În această situație, unii medici sunt de părere că procesul de imunizare va fi îngreunat.

„Acum pierd vremea de două ori, o dată să scriu vaccinul, ei se întorc la mine când vor ei cu vaccinul, câțiva vor fi care vor înțelege că acel vaccin se ține în condiții bune, deci cu baterii de gheață și apoi să vină cu el la mine”, a precizat dr. Camelia CHEREGI, medic de familie.

Pentru majoritatea constănțenilor vaccinul antigripal va fi gratuit.

„Copiii cu vârstele între 6 luni și 19 ani, gravidele și cei de peste 65 ani este compensat, iar pentru restul este o nouă compensare de 50%, vor plăti jumătate din prețul vaccinului”, a spus Andreea VĂCUȚĂ, farmacist.

Anul trecut, în județul Constanța s-au vaccinat în jur de 90 de mii de oameni, în 2023 însă, numărul celor care se vor imuniza se preconizează că va fi unul mult mai mare.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233