dobroge.tv

Live

Putin a promulgat ieşirea Rusiei din tratatul care interzice testele nucleare

Putin a promulgat ieşirea Rusiei din tratatul care interzice testele nucleare
02 noiembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, astăzi, legea revocării ratificării Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare (TICEN/CTBT), în timpul Războiului din Ucraina şi unei crize cu Occidentul, relatează AFP, citat de news.ro.

Legea revocării ratificării Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare a fost adoptată mai întâi de către Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, după care a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Federaţiei la sfârşitul lui octombrie.

Tratatul a fost adoptat de către Adunarea Generală a ONU în septembrie 1996 şi a fost deschis ratificării. Rusia l-a ratificat în 2000.

La începutul lui octombrie, Vladimir Putin a anunţa că ţara sa ar putea să revoce ratificarea TICEN şi să răspundă astfel Statelor Unite, care nu l-au ratificat niciodată.

Autorităţile ruse au subliniat că revocarea documentului nu înseamnă că Kremlinul va relua testele nucleare, cel puţin pentru moment, întrucât „moratoriul rămâne” în vigoare.

"Preşedintele rus a spus foarte clar: trebuie să ne pregătim poligoanele de testare pentru reluarea testelor. În practică, însă, testele vor fi reluate numai după ce SUA vor efectua teste similare”, a declarat ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov, citat de Agerpres.

De la începutul Războiului din Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a ameninţat cu un recurs la arma nucleară şi a desfăşurat în vara lui 2023 armament nuclear tactic în Belarus, cel mai apropiat aliat al său, scrie news.ro.


Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233