dobroge.tv

Live

Alegeri locale în Republica Moldova. Ciolacu: Avem nevoie ca localităţile să fie conduse de aleşi cu o viziune clară către valorile occidentale

Alegeri locale în Republica Moldova. Ciolacu: Avem nevoie ca localităţile să fie conduse de aleşi cu o viziune clară către valorile occidentale
05 noiembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Astăzi, au loc alegeri locale în Republica Moldova. În cadrul acestui scrutin, care vine la doi ani de când la putere se află un guvern proccidental, vor fi aleşi pentru un mandat de patru ani reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv 898 de primari şi 11.058 de consilieri locali (raionali, municipali, orăşeneşti, comunali şi săteşti).

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a transmis un mesaje pe Faceboom în care afirmă că "avem nevoie ca localităţile din Republica Moldova să fie conduse de aleşi locali cu o viziune clară către valorile occidentale. Eliminarea aşa-zisei limbi moldoveneşti nu ar fi fost posibilă fără susţinerea unei administraţii proeuropene în Republica Moldova".

”Le urez mult succes tututuror candidaţilor care reprezintă forţele democratice şi proeuropene în alegerile locale de azi din Republica Moldova! Baftă şi colegilor din Partidul Social Democrat European!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

În cursa electorală s-au înscris iniţial 36 de partide şi alianţe politice şi 319 de candidaţi independenţi pentru funcţia de primar. La Chişinău, se alege primarul general al capitalei, Consiliul municipal, precum şi cei 18 primari şi 290 de consilieri locali din suburbii. Pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău au fost înregistrate 28 de persoane, desemnate de 27 de partide politice şi un bloc electoral.

Aceste cifre se modifică însă după decizia de ultimă oră a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, care a decis vineri, în ultima zi a campaniei electorale, să excludă candidaţii partidului „Şansă” creat de oligarhul fugar Ilan Şor, pe motiv că are legături oculte cu Rusia, care se amestecă în procesul electoral şi încearcă să schimbe ordinea constituţională. Măsura va afecta circa 600 de candidaţi – inclusiv la Chişinău, unde rămân 27 de concurenţi – cărora Comisia Electorală Centrală va trebui să le aplice în dreptul numelor ştamplila „Retras” pe buletinul de vot, mai scrie sursa citată.

Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a declarat că decizia a fost adoptată „în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin, Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic «Şansă»”.

După această decizie, în două localităţi din Găgăuzia nu vor fi organizate alegeri locale generale. Este vorba de Chioselia Rusă şi Cotovscoe, anunţă Comisia Electorală Centrală (CEC). Acest lucru este posibil după ce în cursa electorală, pentru funcţiile de primar în aceste localităţi a fost înregistrat câte un singur concurent electoral din partea partidului „Şansă”, retras din cursă.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233