dobroge.tv

Live

RĂZBOI ISRAEL-HAMAS. IDF a ucis încă un șef al Hamas, specializat în fabricarea de arme strategice și rachete - Armata continuă incursiunea la sol

RĂZBOI ISRAEL-HAMAS. IDF a ucis încă un șef al Hamas, specializat în fabricarea de arme strategice și rachete - Armata continuă incursiunea la sol
08 noiembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Armata israeliană (IDF) spune că a ucis una dintre figurile de top din aparatul de producție de arme al Hamas într-un atac aerian, în noaptea de marți spre miercuri. Este vorba despre Mohsen Abu Zina, șeful departamentului de armament și industrii al Hamas. Forțele israeliene anunță că vor continua la sol vânătoarea de teroriști din Gaza.

IDF și Shin Bet spun că pe baza informațiilor furnizate, un avion de vânătoare israelian l-a ucis pe Mohsen Abu Zina. Conform armatei israeliene, acesta a fost „șeful departamentului de armament și industrie” pentru Hamas și s-a specializat în fabricarea de „arme strategice și rachete”, notează gândul.ro.

Israel vânează Hamas în tuneluri

Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul a avut „o singură ţintă - teroriştii Hamas din Gaza, infrastructura lor, comandanţii lor, buncărele, camerele de comunicaţii”.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele de geniu de luptă ale Israelului folosesc dispozitive explozive pentru a distruge o reţea de tuneluri construită de Hamas, care se întinde pe sute de kilometri sub Gaza.

Tancurile israeliene s-au confruntat cu o rezistenţă puternică din partea luptătorilor Hamas care folosesc reţeaua de tuneluri pentru a lansa ambuscade, au declarat surse din cadrul Hamas şi al grupului militant separat Jihadul Islamic.

Nu a fost posibil să se verifice afirmaţiile de pe câmpul de luptă ale ambelor părţi.

Peste 90 de cetățeni români și rudele lor au ieșit din Fâșia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că 93 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah și se află în drum spre Cairo. De asemenea, alți 51 de români vor putea tranzita frontiera miercuri.

Cei 93 de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanţii Ambasadei României în R.A. Egipt şi sunt însoţiţi până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză a MAE”, a transmis MAE.

Potrivit instituţiei, cetăţenii evacuaţi urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.

MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni, în funcţiUn număr de 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, anunţă MAEe de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistenţă consulară în continuare”, a mai precizat ministerul.

Alți 51 vor fi evacuați astăzi

În continuarea precizărilor transmise privind evacuarea unui prim grup de cetăţeni români (93 persoane) din Fâşia Gaza, la data de 7 noiembrie a.c., în actualul context de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în urma acordului transmis de autorităţile israeliene şi cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membri de familie, aceştia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt”, anunţă MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de miercuri, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceştia au fost informaţi în prealabil de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică şi le vor oferi asistenţa necesară până la Cairo, de unde vor fi transportaţi în România”, a mai transmis MAE.


Sursă foto: X (Twitter) @idfonline

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233