dobroge.tv

Live

Școlile din Constanța pot primi până la 4.000 de lei pentru proiecte de prevenire a violenței școlare

16 noiembrie 2023
Publicitate

Școlile din Constanța pot primi bani pentru proiecte de prevenire a violenței și a infracțiunilor. Fiecare unitate poate beneficia de cel mult 4.000 de lei, iar sumele se acordă în baza unor criterii, bine stabilite, în cadrul unui program al Ministerului Educației – „Împreună prindem curaj”. Județul Constanța are un buget alocat de 51.000 de lei, la un total de aproape 86.000 de elevi.

La nivel național, cel puțin 250 de școli vor putea beneficia de program, anunță edupedu.ro. Ministerul Educației pune la bătaie peste un milion patru sute de mii de lei pentru a ajuta unitățile de învățământ care vor să prevină violența și infracțiunile în mediul școlar. 

Fiecare județ are alocat un anumit buget în funcție de numărul de elevi. În Constanța acesta este 51.000 de lei, fiind 85.918 copii în unitățile de învățământ din județ. Proiectele se depun la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța și, ulterior, vor fi transmise către Inspectoratul Școlar Județean. Programul se va desfășura pe parcursul anului școlar 2023-2024 și va avea următorul calendar:

 • 10 decembrie 2023 – Înscrierea unităților de învățământ în program.
 • 15 decembrie 2023 – Selectarea unităților de învățământ în program și transmiterea listelor de către CJRAE/CMBRAE către inspectoratele școlare.
 • Decembrie 2023 – Alocarea, de către IȘJ/ISMB, a sumelor dedicate implementării Programului în bugetele unităților selectate.
 • Ianuarie – iunie 2024 – Desfășurarea activităților la nivelul unităților de învățământ.
 • Iunie 2024 – Raportarea activităților desfășurate și a rezultatelor obținute la nivelul unităților de învățământ.

Unitățile de învățământ trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a participa, printre care să demonstreze că există necesitatea inițierii și desfășurării unor activități de prevenire a violenței și infracțiunilor pentru preșcolari/elevi și familiile acestora. 

Pe de altă parte, bugetul solicitat trebuie să fie cel mult 4.000 de lei pentru fiecare unitate de învățământ, iar cheltuielile să fie corelate cu activitățile ce ar urma să fie realizare în cadrul programului. Iată câteva exemple care i-ar ajuta pe elevi să înțeleagă gravitatea violenței:

 • Biblioteca vie, inclusiv cu victime ale violenței/persoane care au fost condamnate,
 • apoi reintegrate și reabilitate social;
 • Cluburi de filme/documentare tematice;
 • Grupuri de sprijin pentru elevii implicați în situații de violență (elevii cu comportamente violente, elevii victime dar și elevii martori);
 • Vizite la tribunal, la muzeele închisorilor;
 • Activități artistice și sportive;
 • Concursuri tematice;
 • Campanii de conștientizare și sensibilizare;

Activitățile pot fi organizate în cadrul orelor sau extrașcolar, inclusiv în săptămâna „Școala Altfel” și mai pot consta și în întâlniri ale elevilor și cadrelor didactice cu reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei sau Serviciului pentru Siguranța Școlară.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233