dobroge.tv

Live

S-a mai făcut un pas important pentru noul Spital Modular din Constanța! Se montează RMN-ul și CT-ul - constănțenii sunt bucuroși și așteaptă deschiderea

17 noiembrie 2023
Publicitate

Premieră la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. RMN-ul și CT-ul se montează în laboratoarele noului Spital Modular. Ambele dispozitive medicale reprezintă tehnologii inovatoare pentru investigarea imagistică preventivă și de diagnostic, de ultimă generație, cu rezoluții remarcabile, concepute pentru performanțe clinice și un flux de lucru simplificat. Și nu în ultimul rând, vorbim și despre o îmbunătățire a confortului pacientului. Valoarea totală a lucrărilor este de 10 milioane de euro.

S-a mai făcut un pas important în construirea noului Spital Modular care este amplasat în curtea Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Unitatea medicală va avea, în premieră, aparatură modernă de imagistică.

„În cadrul Spitalului Modular va funcționa un compartiment de imagistică medicală, în care vor fi incluse un RMN și aparatul de CT. Aparatul de RMN este în acest moment montat și urmează săptămâna viitoare să fie montat și aparatul de CT”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager interimar SCBI Constanța.

„Atât sistemul de rezonanță magnetică (RMN) cât și computerul tomograf (CT) sunt dispozitive de înaltă performanță care au necesitat respectarea mai multor condiții pentru o instalare adecvată: alimentarea cu energie electrică, racord la apă și canalizare, echipamente de climatizare, chiller necesar pentru răcirea RMN-ului, lucrări generale de amenajare etc”, a declarat Luminița Lare, purtător de cuvânt Primăria Constanța.

Ambele dispozitive medicale ajută la investigarea imagistică de diagnostic, utilizate pentru a captura imagini în interiorul corpului. Cea mai mare diferență este că RMN-ul folosește undele radio, iar computerul tomograf scanează într-o succesiune de radiografii. Cele două aparaturi sunt frecvent utilizate pentru a diagnostica probleme cu articulații, creier, sâni și vase de sânge.

„Ne bucurăm! Constănțenii se bucură de așa ceva. Poate nu o să mai dureze foarte mult în timpul aceste de programare”, spune un constănțean.

„Pe mine m-a ferit Dumnezeu, dar soțul meu chiar a avut nevoie și a trebuit să plătim din greu pentru o programare normală, nu peste șapte luni”, spune o constănțeancă.

Și nu sunt singurele lucrări care se fac la Spitalul Modular. În această perioadă se finalizează și lucrările la instalaţia electrică şi cea sanitară a sistemului de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat.

Noul corp va avea 52 de paturi, dintre care 10 vor fi alocate secției de Anestezie Terapie Intensivă. Structura modulară a fost gândită ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța și va asigura completarea serviciilor medicale pentru această unitate medicală.

Era nevoie de Spitalul Modular. Va rămâne permanent pentru epidemii, să nu mai trecem prin ce am trecut în perioada pandemiei de COVID și celelalte afecțiuni de boli infecțioase nu au mai putut fi asistate nicăieri în oraș. Investiția este de aproximativ 10 milioane de euro, dintre care 3 milioane de euro din fonduri europene și diferența suportată de către Primăria Constanța”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager interimar SCBI Constanța.

Lucrările la Spitalul Modular vor fi gata la începutul lunii decembrie, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.

Reconstrucția clădirii principale, cu o vechime de peste 80 de ani, va fi demarată anul viitor. Contractul de finanțare valorează aproape 28 de milioane de lei, 12 milioane de lei fiind alocate consolidării.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233