dobroge.tv

Live

INTERVIU DOBROGEA TV

Organizatorul „Caravanei Speranței”: „Dorim să aducem o speranță în pragul sărbătorilor de iarnă în sânul familiilor care poate că au cea mai mare nevoie de ea”

27 noiembrie 2023
Publicitate

De 1 decembrie, de Ziua Națională a României, mai multe familii defavorizate de pe raza județului Constanța vor avea parte de o sărbătoare cum nu au mai avut până acum. Membrii și voluntarii Asociației Obsidian, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța le vor oferi acestora cadouri și bunuri de strictă necesitate pentru a putea trece mai ușor peste sezonul rece. Despre acest subiect, stăm astăzi de vorbă cu organizatorul acestui eveniment, Jean Vlad.

Alina Mitrache, Dobrogea TV: Ce reprezintă „Caravana Speranței” și cum v-a venit această idee să o organizați?

Jean Vlad, organizator „Caravana Speranței”: „Caravana Speranței” reprezintă o speranță. De aici a venit și numele. Dorim să aducem o speranță în pragul sărbătorilor de iarnă în sânul familiilor care poate că au cea mai mare nevoie de ea. Adică familiile nevoiașe de pe raza județului Constanța, o parte dinte ele, pentru că sunt multe.

Alina Mitrache: Genul acesta de evenimente se organizează, în general, în perioada sărbătorilor de iarnă. Dumneavoastră legați cu Ziua Națională a României. Care este motivația?

Jean Vlad: În primul rând, tocmai din faptul că există foarte mulți oameni care în preajma sărbătorilor de iarnă ajung la familiile nevoiașe, ne-am gândit că poate este un pic mai bine ca acțiunea noastră să se desfășoare înainte, mai precis de 1 decembrie, fiind o zi simbolică, și să aducem în casele acestor familii produsele necesare lunii decembrie. Adică oamenii să aibă timp să-și pregătească masa de Crăciun, să-și facă curat cu produsele de igienă pe care le aducem.

Alina Mitrache: Asta voiam să vă întreb. Ce conțin aceste pachete?

Jean Vlad: Sunt trei categorii de produse, respectiv produse alimentare, produse de igienă și electrocasnice și IT, calculatoare sau tablete.

Alina Mitrache: Câte familii ați ales și pe ce criterii?

Jean Vlad: Am selectat 100 de familii. Numărul este ales ca noi să putem face față, să avem timpul necesar și să ne încadrăm într-o zi să ajungem la toți. Am ales zona de sud a județului, care este o zonă un pic mai săracă, este la granița cu Bulgaria. Am mers în câteva localități, am luat legătura cu primăriile și am cerut o listă cu toate familiile nevoiașe și cu probleme. După care, am început să vizităm familie cu familie. Am ajuns la fiecare în casă, am evaluat ce probleme au, ce nevoi au. Și am încercat pe cât posibil să ajutăm așa cum putem. Familiile cu copii mulți am ales să le dăm și tablete și calculatoare, pentru că, evident, copiii au nevoie de acces la informație, poate un televizor. Avem familii la care vom duce mașini de spălat, frigidere și așa mai departe.

Alina Mitrache: Cine sunt cei care vă ajută în această acțiune?

Jean Vlad: Echipa noastră, evident, și voluntarii. E pe voluntariat. Sunt aproximativ 50 de mașini care pe 1 decembrie se vor împărți în trei grupe, fiecare grupă abordează o zonă, și fiecare grupă, la rândul ei, va avea o subgrupă de cinci mașini. În așa fel acoperim toate cele 100 de familii într-o zi.

Alina Mitrache: Ne puteți spune câteva localități dintre cele în care veți ajunge?

Jean Vlad: Zona Albești, care bineînțeles că fiecare comună are câteva localități împrejur, la fel, zona Cerchezu, unde avem de exemplu, satul Movila, care este un sat foarte lovit de soartă. Sunt doar câteva familii în acel sat, sunt departe de localitatea mamă și acolo sărăcia este la un nivel incredibil. Practic, asta a fost: am vrut să vedem unde a fost mai mare nevoie de ajutor, unde avem acces, putem ajunge. Și să încercăm să ducem ceea ce este nevoie, acolo unde este nevoie, când este nevoie.

Alina Mitrache: Spuneați că sunteți ajutați de voluntari și voiam să întreb dacă din localitățile respective vă ajută anumite persoane.

Jean Vlad: Am primit un ajutor foarte mare, nu ne așteptam să primim un așa ajutor. Noi când am abordat primăriile i-am rugat să ne pună la dispoziție o listă cu familiile care au nevoie de ajutor pentru că au evidența și știu foarte bine cine are nevoie de ajutor. Și ne așteptam să primim o listă și după aceea să ne zică să ne descurcăm. Nu, ne-au susținut și ne susțin în continuare în tot. Este uimitor cum s-au implicat oameni care ne ajută la transport, la cărat alimente. Sunt peste cinci tone de alimente, deci e greu să le cari, să le duci din casă în casă. La fel frigiderele, mașinile de spălat sunt grele. Mașinile care vin sunt din Constanța, am voluntari care vor lua pachetele în portbagaj și vor ajunge pe bază de tabel, cu organizate foarte clară, fiecare știe unde trebuie să ajungă, la ce familie trebuie să ajungă. Dar și din partea locurilor ne-au pus la dispoziție săli să cărăm înainte de 1 decembrie cu două-trei zile, vom duce produsele acolo. Vom depozita frigiderele, aragazele, tot ce trebuie, în sălile puse la dispoziție de Primărie. Deci chiar s-au mobilizat foarte frumos.

Restul interviului poate fi urmărit în clipul video din partea superioară a articolului.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233