dobroge.tv

Live

Recomandările pompierilor constănţeni pentru vremea rece

04 decembrie 2023
Publicitate

După câteva zile cu vreme frumoasă și temperaturi de primăvară, în Constanța am avut parte astăzi și de zero grade Celsius. Iar în zilele următoare termometrele vor continua să înregistreze valori scăzute, dar apropiate de cele normale pentru perioada calendaristică. Însă, este o perioadă sensibilă, dacă nu periculoasă. Salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” vin cu mai multe recomandări pentru cetățeni.

Sezonul rece este unul în care pompierii se confruntă cu foarte multe situații neplăcute. Oameni care rămân înzăpeziți sau incendii izbucnite din cauza sistemelor de încălzire. Salvatorii de la ISU „Dobrogea” spun că este esențial să luăm măsuri pentru a ne proteja de pericole. De exemplu, să aveți la îndemână, acasă sau în autoturisme, unelte de îndepărtare a zăpezii ori să vă izolaţi termic locuinţa şi să vă protejaţi ferestrele cu jaluzele exterioare.

“Verificaţi mijloacele de încălzire şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi a remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni; vă reamintim obligativitatea montării, întreţinerii şi verificării centralelor de apartament numai cu instalatori autorizaţi, potrivit reglementărilor tehnice şi măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor”, a declarat lt. Anamaria STOICA, purtător de cuvânt ISU „Dobrogea”.

Pompierii mai spun că trebuie evitate supraîncărcarea şi supraîncălzirea sobelor cu materiale combustibile. Și, cel mai important: nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă. Pe perioada fenomenelor meteorologice periculoase, mai trebuie să:

- evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute;

- fiţi atenţi la simptomele degerăturilor. Acestea constau în pierderea simţurilor şi decolorarea extremităţilor (degete, urechi, nas) şi necesită asistenţă medicală de specialitate;

- economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere mai puţin utilizate;

- nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectaţi de la reţeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate.

Pompierii mai transmit că este important, pe cât posibil, să încercați să urmăriți informațiile transmise de autorități cu privire la evoluția fenomenelor meteo.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233