dobroge.tv

Live

Măsuri speciale în biserici pentru a evita producerea de incendii - sfaturile pompierilor constănţeni

05 decembrie 2023
Publicitate

De câte ori ați participat la o slujbă la care preoții să vă spună ce reguli trebuie să respectați în biserică pentru a evita incendiile? Ei bine, aceasta este o măsură de care ar trebui să se țină cont în fiecare unitate de cult, spun pompierii constănțeni. De asemenea, reprezentanții bisericilor ar trebui să supravegheze în permanență candelele și lumânările, dar și să țină cont de mai multe aspecte.

O clipă de neatenție, iar haina pe care o poartă persoana de lângă noi, din biserică, se aprinde din cauza lumânării. Biserica a fost prea aglomerată ori credincioșii s-au îmbrâncit spre ieșirea din lăcașul de cult – sunt situații care pot duce la o adevărată tragedie. Iar pompierii constănțeni spun că trebuie respectate mai multe reguli pentru a evita producerea de incendii.

“La începutul slujbei, reprezentanţii biserici trebuie să le spună credincioşilor regulile ce trebuie respectate în biserică, în scopul prevenirii incendiilor, mai cu seamă privind utilizarea lumânărilor, modul de comportare pe timpul izbucnirii unui incendiu în lăcaşul de cult (păstrarea calmului, evitarea producerii unor accidente nedorite şi a instalării panicii pe durata evacuării construcţiei incendiate), cât şi privind asigurarea stingerii urgente a incendiului, cu forţele şi mijloacele existente”, a spus lt. Anamaria STOICA, purtător de cuvânt ISU „Dobrogea”.

Pompierii constănțeni mai spun și că:

- cetăţenii trebuie să ţină lumânările aprinse cât mai departe de haine şi de obiectele combustibile precum icoane, decoruri, mobilier, coroane;

- pentru evitarea supraaglomerării bisericii, se recomandă ca slujbele să se organizeze în exterior, iar, dacă se desfăşoară în interior, se va permite accesul credincioşilor în limita capacităţii construcţiei; pe toată durata slujbei, obligatoriu, uşile de acces şi evacuare vor fi menţinute deschise;

Credincioșii care aleg să meargă cu mașinile personale la biserici trebuie să știe că acestea ar trebui parcate în apropierea lăcașurilor de cult, nu în fața lor. Aceeași regulă trebuie respectată și în cazul autocarelor.

“În eventualitatea producerii unui incendiu, să nu blocheze ori să îngusteze căile de acces necesare pentru intervenţia autospecialelor de stingere”, a precizat lt. Anamaria STOICA, purtător de cuvânt ISU „Dobrogea”.

Salvatorii constănțeni mai spun că personalul bisericii trebuie să supravegheze candelele şi lumânările aprinse în incinta bisericii pe toată durata slujbei, iar în exteriorul lăcașurilor de cult să fie amenajate locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse. De asemenea, „În situaţia izbucnirii unui incendiu, se va asigura operativ evacuarea persoanelor din construcţie, a valorilor adăpostite, concomitent cu desfăşurarea primei intervenţii cu mijloacele tehnice din dotare şi cu anunţarea, de îndată, a pompierilor, la numărul unic de apel de urgenţă 112.”

Totodată, în cazul desfășurării unor slujbe religioase cu public numeros, trebuie scoase din incintă covoarele, mochetele, băncile şi scaunele nefixate de pardoseală. Bisericile trebuie să aibă și rezerve de apă şi posibilităţi de utilizare a apei, stingătoare de incendiu, mai spun pompierii.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233